Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 23. 17:53, szerda | Külföld
Forrás: Urbanlegends

Legendák 1. - Az ember aki eladta az Eiffel tornyot

Legendák 1. - Az ember aki eladta az Eiffel tornyot

Sok helyen olvasni, hogy a húszas évek közepén egy Victor Lustig nevű férfi hiszékeny vaskereskedőknek eladta az Eiffel-tornyot. Abban azonban az egyes leírásokban nincs egyetértés, hányszor.

Victor Lustig 1890-ben született a csehországi Hostinné városában, amelynek polgármestere az édesapja volt – derül ki a nemrégiben megjelent Svindlerek című könyvből. A több nyelven beszélő Victort Párizsba küldték továbbtanulni, ő azonban hazárdjátékokkal kezdett foglalkozni, hogy fedezhesse tékozló életvitele költségeit. Szélhámosként óceánjárók játékasztalai mellett kezdte pályafutását, aztán jöttek a komolyabb ügyletek – többek között bankjegy- és váltóhamisítások. Jóllehet csalásaival mai értéken számolva több millió dollárt tulajdonított el, ezek az összegek luxuskiadásaira gyorsan el is mentek. Karrierje az 1930-as évek derekán ért véget, amikor az Egyesült Államok szövetségi rendőrsége leleplezte nagyszabású váltóhamisítását.

Így adta el az Eiffel-tornyot
A franciául kitűnően tudó, montreali csalása után 1925-ben Párizsba érkező Lustig egy kávézóban üldögélve olvasott arról egy helyi újságban, hogy az 1889. évi világkiállításra épített Eiffel-torony fenntartási költségei hatalmas terhet rónak a francia államra. A cikk írója a probléma megoldásaként felvetette a vakmerő ötletet, hogy az eredetileg ideiglenesnek szánt tornyot értékesíthetnék ócskavasként.
Lustig fejében azonnal megszületett a csalás terve. Minisztériumi levélpapírokat, valamint hivatalos névjegyeket hamisíttatott, majd ezek birtokában sürgős tárgyalásra hívott egy elegáns szállodába több ismert párizsi vaskereskedőt. A posta és táviratügyi minisztérium államtitkáraként Lustig visszautasíthatatlan üzletet ajánlott nekik: az Eiffel-torony megvételét. Elpanaszolta, hogy a szerkezet fenntartása túl költséges, ezért az eleve ideiglenesre tervezett – és sokak szemét bántó – tornyot haladéktalanul értékesíteniük kell ócskavasként.
A kereskedőket arra kérte, hogy – mivel a torony lebontása minden bizonnyal nagy feltűnést kelt majd – a vállalkozást tartsák titokban a részletek véglegesítéséig. Lustig a vendégeket ezután egy bérelt limuzinnal terepszemlére vitte, majd bejelentette: az ajánlatokat mielőbb várja.

Ő maga már a megbeszélés végén tudta, hogy annak az André Poissonnak az ajánlatára fog igent mondani, aki már régóta vágyakozott Párizs vezető üzleti köreibe. A hazatérő Poissont ugyan felesége csaknem lebeszélte a gyanús gyorsasággal levezetendő ügyletről, a kereskedő aggályait azonban Lustig magabiztosan eloszlatta.
Az ügylet végén a csaló ráadásul nemcsak az Eiffel-torony vételárával nyúlta le a kereskedőt, hanem még a közreműködéséért járó csúszópénzzel is. Lustig a zsákmánnyal azonnal felszállt a Bécsbe tartó vonatra. Számítása bejött: Poisson valószínűleg túlságosan szégyellte magát az ügy miatt, így a rendőrséget sem értesítette.

Egyszer volt Budán…
Nem szerepel a fent idézett könyvben, de Lustig állítólag egy hónap – más források szerint fél év – múlva visszatért Párizsba, hogy újabb vaskereskedőket fűzzön be. És bár az angol nyelvű trivagyűjteményekben a Lustig neve mellé leggyakrabban kapcsolt jellemzés szerint ő volt “az ember, aki eladta az Eiffel-tornyot… kétszer!”, Hahner Péter történész könyve szerint második próbálkozása már nem volt sikeres: leleplezték, és menekülnie kellett. Az egész történetet egyébként Hahner szerint magától Lustigtól ismerjük, aki büszkén mesélte el egy amerikai újságírónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak