Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2018. Szeptember 09. 08:31, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Közös történetünk 275 évvel ezelőtt kezdődött

Közös történetünk 275 évvel ezelőtt kezdődött

A XX. jubileumi Félegyházi Libafesztiválon szeptember 8-án testvérvárosi megállapodást írt alá városunk és Jászfényszaru polgármestere.

A két település közös története 1743. március 24-én kezdődött, amikor gazdasági okokból írásban utasította térségünk akkori földesura - a Pesti Invalidus Ház képviseletében Podraczki György - a jászfényszarui családokat, hogy telepedjenek le a kiskunsági pusztákra és népesítsék be. Ez a telepítő levél ma Kiskunfélegyháza első dokumentuma. Az egykori középkori Félegyháza ebben az időben lakatlan puszta volt, csakúgy, mint Kunszállás területe, ahonnan a török uralom miatt menekültek el a lakók – mondta el Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója az ünnepség nyitányaként.

Az új honalapító jászfényszaruiak egy kicsi harangot kaptak útravalóul, mely a hitüket és az összetartozásukat jelképezte. Ezt a kisharangot - mely a Sarlós Boldogasszony Templom tulajdona - a mai napig őrzi városunk a Kiskun Múzeumban és a kapcsolat megszentesítésére szolgáló ünnepségen is fő helyet kapott a telepítő levél másolatával együtt.

A testvérvárosi megállapodás aláírására szervezett ünnepségen Görög Anita, városunk oktatási- és közművelődési referense köszöntötte Jászfényszaru polgármester asszonyát Győriné dr. Czeglédi Mártát és férjét, a delegáció tagjait: Ézsiás István emeritus jász kapitányt és feleségét Ézsiásné Szécsi Évát, Tóth Tibor helytörténészt, Jászfényszaru díszpolgárát és feleségét.

A jeles eseményen városvezetésünk és a népes számban megjelent érdeklődők mellett tiszteletüket tették Ván Jenő és Kovács Imre emeritus kiskun kapitányok, dr. Bálint György regnáló kiskun kapitány, Torda és Kikinda testvérvárosaink küldöttei, de megjelentek a kiskunfélegyházi járási települések polgármesterei, valamint Kovács Gyula és barátai, akik részt vettek az „Ősök útján” elnevezésű jászfényszarui kerékpáros emléktúrán.

A Kiskunfélegyházi ifjúsági Fúvószenekar dallamait, Varga Katica gitáron előadott énekét és a köszöntő beszédeket követően Csányi József és Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesterek írták alá a testvérvárosi egyezményt melyben az alábbiak olvashatók:

A két város polgármesterei ezen testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodást azzal a szándékkal írják alá, hogy a Kiskunság és a Jászság közötti közös történelmi múltat összekötő szálakat, a jelen barátságokat és a jövőbeli szoros kapcsolatokat megerősítsék és tartós alapokon nyugvó személyes és hivatalos együttműködést alakítsanak ki. A testvérvárosi kapcsolat legfőbb célja, hogy a két település lakossága közös történelmi múltját minél jobban megismerhesse, saját hagyományait, kulturális értékeit az egymással történő rendszeres találkozás alkalmával bemutathassa, erősítve ezzel az összetartozás érzését. A kapcsolat szolgálja azt a célt, hogy közelebb hozza egymáshoz a két településen élőket, különösen a fiatalokat konferenciák, hagyományőrző programok révén illetve, hogy méltóképpen, megfelelő körülmények között emlékezhessünk közös történelmi múltunkra és a redempció eseményeire. Jelen okmány aláírói arra fognak törekedni, hogy a két település közötti kapcsolat terjedjen ki a lakosság minél szélesebb körére, az oktatási, közművelődési, közgyűjteményi intézmények együttműködésére, valamint a hagyományőrző, sport és civil szervezetekkel való együttműködésre, közösségi programokban való részvételre. Mindkét fél aláíró fél kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a két település gazdasági idegenforgalmi szakemberei, vállalkozói, gazdálkodói szervezetei számára lehetőséget teremtsen a rendszeres tapasztalatok és információk cseréjére.

- Végtelenül boldog vagyok, hogy eljött ez a pillanat, amikor valóban vérrokonokkal tudunk testvérvárosi kapcsolatot megpecsételni. Az alapító okirat minden mondatát, gondolatát elfogadta képviselő testületünk is. Ennek jegyében szeretnék átadni egy sajátos ajándékot Kiskunfélegyháza polgármesterének. Az alapító oklevelünket mi is annyira ápoljuk és őrizzük, mint Önök a kisharangot. Ennek az oklevélnek a másolatát néhány korabeli és későbbi okmánnyal együtt szeretném átnyújtani Csányi Józsefnek, a két település közötti évszázadokon fennálló barátság alátámasztására és a jövőbeni testvérvárosi kapcsolat megalapozására – mondta Jászfényszaru polgármester asszonya az okmány aláírását követő pillanatokban.

Az ünnepség méltó zárásaként pedig ismét felcsendültek a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar dallamai Kis-Fekete Vilmos vezényletével.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 15:10, szombat | Helyi

Adomány érkezett Petőfiszállásra

Hágen Ádám, az IKON alelnöke / mely a Nemzeti Fórum ifjúsági tagozata/, adott át felajánlást a Petőfiszállási Önkormányzat számára 2020. április 2-án.

2020. Április 04. 15:02, szombat | Helyi

Állattal élni veszélyes – a járványok ökológiája

Drága árat fizet az ember a vadászó-gyűjtögető életmódot leváltó mezőgazdálkodásért: pusztító betegségeink többségét a velünk együtt élő két- és négylábúaktól kaptuk.

2020. Április 04. 14:54, szombat | Helyi

Virágvasárnappal kezdődik meg a keresztény nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

2020. Április 04. 14:51, szombat | Helyi

Holnap Virágvasárnap

Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe, húsvét előtti vasárnap.