Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 20. 14:45, péntek | Helyi

Könyvelő váltása szakszerűen

Könyvelő váltása szakszerűen

Úgy érzi, túl sok adót fizet, mert könyvelője nem segíti az adóoptimalizálásban? Könyvelési díjai folyamatosan nőnek, és nem tudja, mire fizeti ki a növekvő díjakat? Vállalkozása folyamatosan fejlődik, de könyvelője nem tudja tartani a lépést?

Ezek mind árulkodó jelek, hogy érdemes megfontolni a könyvelő váltást.

De milyen időpont lehet erre a legmegfelelőbb?

A legelterjedtebb időpont a váltásra az év vége. Év végén a régi könyvelő az aktuális évet lezárja, elkészíti a záró bevallásokat és beszámolókat, így az új évtől az új könyvelőnek nem lesz szüksége az előző könyvelő munkafolyamataira és adataira.
Bár kevésbé elterjedt, de a közhiedelemmel ellentétben év közben is van lehetőség a könyvelő váltásra, de célszerű a ciklus végét, a féléves zárásokat megvárni. Azonban ha erre nincs mód, például súlyos hibázás esetén, semmiképp sem érdemes tovább halogatni, év közben, az adott hónap lezárásával kell véghez vinni a váltást. A régi könyvelő ilyenkor a váltást megelőző hónap végéig elkészíti az évközi zárást, az új könyvelő pedig ezek alapján folytatja a könyvelést. Fontos tudnunk, hogy az új könyvelőt nem lehet felelősségre vonni a már átvett és lekönyvelt időszakra, csak arra vonatkozóan, amit ő könyvelt le. Ha a régi könyvelő az előző időszakok könyvelését nem, vagy nem kellő hatékonysággal végezte, akkor az új könyvelőnek mindenképpen felül kell vizsgálnia a kritikus időszakot. mert ha lehetséges vagy szükséges, helyesbíteni is tud. Az új könyvelő visszamenőleg újra elkészítheti az adott év könyvelését, bevallásait, így a korábbi hibákat és hiányosságokat is javítani tudja. Így az egész év már az új könyvelő felelősségi köre alá fog tartozni, hiszen a könyvelés az ő módszere, szaktudása szerint készült el. A hosszú távú, eredményes együttműködés érdekében fontos, hogy új könyvelőjét személyesen is megismerje, és beszélje át vele, hogy pontosan mi a váltás oka. Tisztában kell lenni mind a két fél elvárásaival, hogy a korábbi hibák és hiányosságok kiküszöbölhetőek legyenek. Az új könyvelővel is feltétlenül kössön megbízási szerződést, amiben kifejtik az együttműködés tartalmát és részleteit. Régi könyvelőjét még a váltás előtt tájékoztatnia kell, hogy mikortól veszi át az új könyvelője a folyamatokat. Szabjanak meg egyértelmű határidőket, amire az átadásnak el kell készülnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.