Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Május 24. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Költik, de nem ismerik

Költik, de nem ismerik

Bár az online banki térben jól tájékozódnak, rendkívül hiányos a fiatalok pénzügyi ismerete. Mindössze 23 százalékuk boldogul jól financiális kérdésekben.

Ismerik az eszközt, ismerik a funkciót, ám egyáltalán nem jártasak a pénzügyekben a 19–29 év közötti fiatalok. Mindez a K&H első negyedéves, elégedettséget mérő jóléti index felmérésből derül ki. Ahogyan az is, hogy pénzügyekben a városi fiatalok mindössze 23 százaléka jól tájékozott. Az arány persze az aktív dolgozók és a diákok körében más és más képet mutat: előbbiek között kicsit jobb az arány, 28 százalék; utóbbiak közül 12 százalék vallja, otthonosan mozog pénzügyi kérdésekben. Mint az internetet aktívan használó nemzedék, nem meglepő, hogy az online bankolásról szinte mindent tudnak. Neten vásárolnak, utalnak, foglalnak – de a hitelekről vagy a biztosításokról már nem ennyire tájékozottak.

Amiről a legkevesebbet tudnak, azok a megtakarítási és befektetési termékek. Arról is megvan a véleményük, miért tudnak keveset. A felmérés készítői által feltett kérdésre, miszerint honnan és kitől kellene tanulniuk a pénzügyekről, a válaszadók 61 százaléka úgy felelt, az iskola és a szülők felelőssége mindezek megtanítása. Sőt 64 százalékuk szerint már az általános iskolában érdemes lenne elkezdeni az alapvető pénzügyi oktatást. Mindez nem olyan meglepő annak fényében, hogy 63 százalékuk arról számolt be, semmilyen pénzügyi ismeretet nem tanult általános iskolában (a budapestiek 81 százaléka válaszolt így). A középiskolákban a válaszadók mindössze 6 százaléka szerzett valamilyen pénzügyi tudást, 32 százalékuk pedig csak a felsőfokú intézményekben tett szert ilyen ismeretre. A kutatásban 500, városban élő fiatal vett részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.