Városlista
2022. augusztus 17, szerda - Jácint

Hírek

2016. Május 24. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Költik, de nem ismerik

Költik, de nem ismerik

Bár az online banki térben jól tájékozódnak, rendkívül hiányos a fiatalok pénzügyi ismerete. Mindössze 23 százalékuk boldogul jól financiális kérdésekben.

Ismerik az eszközt, ismerik a funkciót, ám egyáltalán nem jártasak a pénzügyekben a 19–29 év közötti fiatalok. Mindez a K&H első negyedéves, elégedettséget mérő jóléti index felmérésből derül ki. Ahogyan az is, hogy pénzügyekben a városi fiatalok mindössze 23 százaléka jól tájékozott. Az arány persze az aktív dolgozók és a diákok körében más és más képet mutat: előbbiek között kicsit jobb az arány, 28 százalék; utóbbiak közül 12 százalék vallja, otthonosan mozog pénzügyi kérdésekben. Mint az internetet aktívan használó nemzedék, nem meglepő, hogy az online bankolásról szinte mindent tudnak. Neten vásárolnak, utalnak, foglalnak – de a hitelekről vagy a biztosításokról már nem ennyire tájékozottak.

Amiről a legkevesebbet tudnak, azok a megtakarítási és befektetési termékek. Arról is megvan a véleményük, miért tudnak keveset. A felmérés készítői által feltett kérdésre, miszerint honnan és kitől kellene tanulniuk a pénzügyekről, a válaszadók 61 százaléka úgy felelt, az iskola és a szülők felelőssége mindezek megtanítása. Sőt 64 százalékuk szerint már az általános iskolában érdemes lenne elkezdeni az alapvető pénzügyi oktatást. Mindez nem olyan meglepő annak fényében, hogy 63 százalékuk arról számolt be, semmilyen pénzügyi ismeretet nem tanult általános iskolában (a budapestiek 81 százaléka válaszolt így). A középiskolákban a válaszadók mindössze 6 százaléka szerzett valamilyen pénzügyi tudást, 32 százalékuk pedig csak a felsőfokú intézményekben tett szert ilyen ismeretre. A kutatásban 500, városban élő fiatal vett részt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 12:08, kedd | Helyi

Pacsirta táborba hív minden érdeklődőt a Zeneiskola

A négy nap alatt megismerkedhetsz leendő tanáraiddal, választott hangszereddel és új barátaiddal.

2022. Augusztus 16. 08:20, kedd | Helyi

Hétvégén lezajlott a Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye

A Kurultaj a magyar nemzet legnagyobb hagyományőrző ünnepe, egyben a hun-türk nemzetek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe is.

2022. Augusztus 15. 12:41, hétfő | Helyi

Hallgatói túrák a gemenci erdőben

Bács-Kiskun megyében számos túrát és tanulmányi kirándulást szerveznek. A Gemenci erdő nem csak látványában gazdag, a figyelmes kirándulók szarvasbőgést is hallhatnak.

2022. Augusztus 15. 12:38, hétfő | Helyi

Augusztus 20-i programok Tőserdőben

Megyénk számos településéhez hasonlóan, Lakitelek-Tőserdőn is nagy gonddal készülnek az államalapítás ünnepére.