Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2016. Május 24. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Költik, de nem ismerik

Költik, de nem ismerik

Bár az online banki térben jól tájékozódnak, rendkívül hiányos a fiatalok pénzügyi ismerete. Mindössze 23 százalékuk boldogul jól financiális kérdésekben.

Ismerik az eszközt, ismerik a funkciót, ám egyáltalán nem jártasak a pénzügyekben a 19–29 év közötti fiatalok. Mindez a K&H első negyedéves, elégedettséget mérő jóléti index felmérésből derül ki. Ahogyan az is, hogy pénzügyekben a városi fiatalok mindössze 23 százaléka jól tájékozott. Az arány persze az aktív dolgozók és a diákok körében más és más képet mutat: előbbiek között kicsit jobb az arány, 28 százalék; utóbbiak közül 12 százalék vallja, otthonosan mozog pénzügyi kérdésekben. Mint az internetet aktívan használó nemzedék, nem meglepő, hogy az online bankolásról szinte mindent tudnak. Neten vásárolnak, utalnak, foglalnak – de a hitelekről vagy a biztosításokról már nem ennyire tájékozottak.

Amiről a legkevesebbet tudnak, azok a megtakarítási és befektetési termékek. Arról is megvan a véleményük, miért tudnak keveset. A felmérés készítői által feltett kérdésre, miszerint honnan és kitől kellene tanulniuk a pénzügyekről, a válaszadók 61 százaléka úgy felelt, az iskola és a szülők felelőssége mindezek megtanítása. Sőt 64 százalékuk szerint már az általános iskolában érdemes lenne elkezdeni az alapvető pénzügyi oktatást. Mindez nem olyan meglepő annak fényében, hogy 63 százalékuk arról számolt be, semmilyen pénzügyi ismeretet nem tanult általános iskolában (a budapestiek 81 százaléka válaszolt így). A középiskolákban a válaszadók mindössze 6 százaléka szerzett valamilyen pénzügyi tudást, 32 százalékuk pedig csak a felsőfokú intézményekben tett szert ilyen ismeretre. A kutatásban 500, városban élő fiatal vett részt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 14:15, szerda | Helyi

Ismét ittas női sofőrt igazoltattak Kiskunfélegyházán a rendőrök

Mint arról egy héttel korábban hírt adtunk, Kiskunfélegyházán egy 23 éves nő jogosítványát vették el a rendőrök és indítottak ellene büntetőeljárást, mert ittasan vezetett.

2023. December 06. 13:26, szerda | Helyi

Anna az Uszonyosúszó Junior Világkupán

Az elmúlt hétvégén CMAS Uszonyosúszó Junior Világkupa (nemzetközi verseny) versenyt rendeztek Kecskeméten.

2023. December 06. 13:20, szerda | Helyi

Tapsifüles területi terematlétikaverseny

December 4-5-én a Batthyány Lajos Általános Iskola 14 tanulója képviselte az intézményt a kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában megrendezett „Kölyökből atléta” program versenyén.

2023. December 06. 13:13, szerda | Helyi

Mesterséges intelligencia: legalább annyian elítélik, mint ahányan magasztalják

A kortárs filozófusok bizonyára nem fognak unatkozni a mesterséges intelligencia etikai vonzatainak latolgatása során.