Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Február 21. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Hobbikert.hu

Kiterítem a gyümölcsfát

Kiterítem a gyümölcsfát

Ne feledjük, hogy minden ilyen projektünk fölöttébb időigényes lesz.

Az ún. espalier művelésmóddal futtatórácsra futtatott fák igen gondos és hosszan tartó munka eredményei. A növényt a futtató, egyéb támaszték, esetleg a fal síkjában nevelhetjük.

Körtefa

Bár szinte minden növényt fel lehet futtatni, ideértve mindenekelőtt a szőlőt és a különböző kúszónövényeket (mint például a borostyán vagy a futórózsa), sokan szívesebben gondoznak a futtatót benövő, gyümölcsöt termő fát, például almát, körtét vagy szilvát.

Az ily módon növényfuttatóra vagy falra futtatott gyümölcsfa ellenpontozhatja az egyhangú, csupasz területeket, illetve eltakarhatja a csúnya tűzfalakat, különleges színfoltot, központi elemet alkotva a kertben.

A sík támrendszerre futtatott növény emellett nagyszerűen elrejti a szem elől a kert kevésbé vonzó részeit, vagy pedig éppenséggel intimitást kölcsönöz a mögötte kialakított hangulatos pihenőhelynek. A következőkben nagy vonalakban vázoljuk, hogyan tudunk mi magunk is mutatós, formára alakított fát nevelni.
A kialakítás tudnivalói

A futtatóra támaszkodó fáról növekedése során rendszeresen távolítsuk el, metsszük le a nem kívánt hajtásokat. A legjobb, ha eleve olyan fát választunk, amelynek az ágai kellően hajlékonyak. A futtatóra futtatásnak számos módja van, az egészen egyszerű alakzattól a bonyolultabbak kialakításáig, mint például a kordonművelés, a lugasféle művelési mód vagy a gyertyatartó. Az általunk választott forma általában meg is határozza, mely növények felelnek meg leginkább a célnak és azok milyen gyakori gondozást igényelnek majd.

Az egyszerűbb, hagyományosabb formák esetén számtalan növény szóba jöhet és alakításuk is kevésbé időigényes, ellentétben a különlegesebb formákkal, amikor is szűkebb a célra felhasználható növények köre, azoknak viszont a kívánt forma kialakításához gyakoribb gondozásra van szükségük.

Kaphatók továbbá konténeres előnevelt és formára nyírt fák, amelyek az első lépésekhez nagyban megkönnyítik a hobbikertész dolgát. A legtöbb technika alkalmazása esetében a növényen kívül szükség van valamilyen támasztékra, például futtatórácsra, amelyet egy fal vagy kerítés közelében helyezünk el. Szabadon álló, stabil támasztékot is használhatunk, amilyenek például a különböző nagyságú és formájú kerti lugasok és pergolák.

Gyümölcsfa a fal mellett
A rács befuttatása - de hogyan?

Ne feledjük, hogy minden ilyen projektünk fölöttébb időigényes lesz - meglehet, hogy akár öt évig vagy még tovább tart, míg a kívánt eredményt elérjük. A futtatórács befuttatására vonatkozó szabályok a választott formától függően eltérnek. Vannak azonban olyan általános érvényű alapelvek, amelyeket érdemes ismernünk és minden esetben alkalmazhatjuk is azokat:

A növényeket a ház délre vagy keletre néző oldalához telepítsük. Az ültetőgödör mélysége legalább 15-20 cm legyen, illetve ugyanolyan mély, mint a növény konténerének magassága. Az ágakat addig hajlítsuk a kívánt formára, amíg fiatalok és hajlékonyak, és először a legalsó, külső ágakat igazítsuk a helyükre. Az alakzatba nem illő, felesleges ágakat vágjuk le.

A domináns hajtások esetén várjuk meg, amíg a vezérhajtás eléri a kívánt magasságot, csak ezután csípjük le a végét. A bonyolult alakzatok esetén, mint például a kordon, amely oldalirányú növekedéssel jár, a végeket az első kordonnál, a föld felszínétől kb. 40-45 cm-re metsszük vissza. A természetes növekedést követő alakzatok esetén az ágakat egyszerűen rögzítsük természetes formájukba úgy, hogy az ágak ne fedjék egymást.
A felfuttatott fa metszése

Ügyeljünk arra, hogy az adott növény számára megfelelő évszakban történjen a metszés. Ettől függetlenül kisebb korrekciókat szükség szerint az egész vegetációs időszak alatt végezhetünk. Távolítsuk el a felesleges ágakat és lazítsuk meg a kötözőket, hogy a további növekedést lehetővé tegyük.

Továbbá kezdetben szedjük le a bimbókat, hogy a virágzás helyett a növényt a kívánt magasság mielőbbi elérésére ösztönözzük. Ne metsszük le az alakzat ágvégeit addig, amíg az el nem éri a kívánt hosszúságot. Az oldalhajtásokat hagyjuk körülbelül 30 cm-re megnőni, mielőtt megmetsszük azokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: