Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2020. Szeptember 25. 11:41, péntek | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Két negatív teszttel sem szabadulhat hamarabb a kontakt a karanténból

Két negatív teszttel sem szabadulhat hamarabb a kontakt a karanténból

Az állami koronavírus-szűrési rendszer túlterheltsége miatt az utóbbi hetekben egyre többen vették igénybe a magánszűrőpontok szolgáltatásait, ahol 4-5 nap helyett akár másnapra garantálták az eredményt.

A kiskapu azonban bezárult: immár két negatív teszttel sem lehet hamarabb szabadulni a karanténból - adta hírül a delmagyar.hu internetes hírportál.

Nagyjából két héttel ezelőtt ugrásszerűen megnőtt a koronavírus-szűrések száma, a kontaktkutatások miatt egyik pillanatról a másikra hihetetlen mennyiségű minta zúdult a laborokra. A rendszer pillanatok alatt túl is terhelődött: a korábbi 1–2 nap helyett Szegeden például 4–5 napra nőtt az az idő, amely alatt a páciensek megkapták eredményüket. Mivel az akkor érvényben lévő szabályozások szerint két negatív teszttel még kiváltható volt a 2 hetes karantén, sokan döntöttek úgy, hogy vállalják a költségeket és magánszolgáltatóknál vetetik le a mintát, hogy hamarabb visszatérhessenek a munkába.

Háromszoros forgalom

– Nagyjából háromszorosa lett a forgalmunk a korábbihoz képest – mondta el Stallmeiszter Ádám, a C19 Kft. ügyvezetője. A cég egy újszegedi magánklinikán végez PCR-szűrést, és bár a megnövekedett forgalom miatt 48 órás határ­idővel vállalják az eredmény kiadását, többségében ezt 24 órán belül meg tudják tenni.
– A bennünket felkeresők fele magánszemély, legalább ennyi azonban céges megrendelés is. A munkáltatók inkább vállalják, hogy kifizetik a szűrés költségeit, mint hogy dolgozói hosszabb időre kiessenek – magyarázta Stallmeiszter Ádám.

Időt spórolnak

A Noé Egészségközpontban szintén végeznek Covid-szűrést. Mint diszpécserüktől megtudtuk, többnyire olyanok veszik igénybe a fizetős szolgáltatást, akik az államilag finanszírozott szűrést nem tudták megigényelni, hiába érezték arra jogosultnak magukat, illetve, akik nem akarják megvárni a hosszas átfutási időt. Arra a kérdésre, hogy a magánszolgáltatók hogyan tudnak gyorsabbak lenni, azt a választ kaptuk, hogy ők olyan magánlaborral állnak szerződésben, amely a klinikai kapacitás háromszorosával rendelkezik.

A hatósági ár hétfői bevezetésével kapcsolatosan mindkét szolgáltató úgy nyilatkozott, az jelentősen megnehezítette a dolgukat. Eddig nagyjából 6–8 ezer forint volt az árrés ezen a szolgáltatáson, ebből fizették a mintavevő munkaruháját, a munkaszervező diszpécsert, valamint a teszt és a labormunka költségeit.

– Jelenleg önköltségi ár alatt kell elvégeznünk ezeket a teszteket, ezért bízunk benne, hogy a kormány megteremti ennek a szolgáltatásnak a költségfedezetét: vagy nagyjából 25 ezer forintra módosítja a hatósági árat, esetleg támogatás formájában kifizeti a különbözetet a cégeknek – mondta Stallmeiszter Ádám.

10 nap karantén

A legújabb szabályozások szerint egyébként a karanténkötelezettség immár nem oldható fel két negatív teszttel. Akit kontaktszemélyként elkülönítenek, 10 napig mindenképpen kénytelen otthon maradni. Mivel sokan éppen ennek elkerülése reményében fizettek eddig súlyos összegeket a koronavírustesztekért, vélhetően azzal, hogy ez a kiskapu immár megszűnt, a magán-szűrőállomások nem csak bevételtől és nyereségtől esnek el a hatósági ár miatt, de forgalmuk is csökken majd.

Címlapfotó: Karnok Csaba

Hír forrása: delmagyar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 14:34, szombat | Helyi

Ez lehet az utolsó óraátállítás

Az EU jövő tavasszal eltörli a téli és a nyári időszámítást, a tagállamok maguk dönthetnek, melyiket választják.

2020. Október 24. 14:31, szombat | Helyi

Majdnem megtelt a halasi járványkórház

Nagyon emelkedik a kórházi és intenzíves ellátásra szoruló betegek száma.

2020. Október 24. 14:28, szombat | Helyi

Körforgalmat kap Tiszakécske komphoz vezető útja

A több mint nyolcmilliárd forintos útfelújító programban megújul az M7-es és az M0-ás csomópontja, de komoly fejlesztéseket kap Somogy, Fejér, Tolna és Szabolcs is.

2020. Október 24. 14:24, szombat | Helyi

Szigorúbb szabályokat szeretnének a boltosok

A vásárlókkal műszakonként többször vagy folyamatosan közvetlen kapcsolatba kerülő dolgozók a korábbi intézkedések mellett nagyobb biztonságban érezték magukat, akárcsak a vásárlók.