Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Május 19. 13:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Jövőnk építéséhez ismernünk kell múltunkat

Jövőnk építéséhez ismernünk kell múltunkat

A május 18-án megrendezésre kerülő Jász-Kun Emléknap a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete és a Kiskun Múzeum összefogásával jöhetett létre immáron második alkalommal.

Az emléknapnak óriási szerepe van abban, hogy múltunkat megismerve tudjuk felépíteni jövőnket. Az előadók érdekes és tartalmas mondanivalójának meghallgatása után érdemes a Városi könyvtár könyvállományának témához kapcsolódó műveibe is belelapozni, melyek által részletes betekintést nyerhetünk őseink múltjába.

„Az emléknap alkalmat ad arra, hogy az elődök iránt érzett tiszteletet kifejezzük, erősítve a jelenbeli összetartozást. A jászok és a kunok 271 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől. Erre az eseményre emlékezünk a mai napon. Mai napunk a jász és a kun őseink ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe és előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis évtizedekig tartó küzdelmek árán kivívták szabadságukat. Bár a jász és a kun sok tekintetben különbözik egymástól, de sorsuk már a honfoglalás előtti időkben is összekapcsolódott. Hazai krónikásaink és a külföldi források is sok esetben együtt emlékeznek meg róluk. A népvándorlás évszázadokig tartó folyamat volt, amelyben népek milliói pusztultak el, de mégis sokan eljutottak a Kárpát-medencébe, ahol összetorlódva rövidebb-hosszabb ideig élték életüket. Több mint ezer éve él az ország középső területén a jász-kun nép, számban megsokasodva, sok vihart átélve, de soha el nem fogyva és az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely habár csak töredékeiben, de ma is él közöttünk és méltán érdemel figyelmet.” – mondta ünnepi köszöntő beszédében Csányi József, városunk polgármestere.

A délelőtt folyamán az alábbi előadásokat hallhatták a megjelentek:
"A kunok régészeti emlékei" címmel dr. Knipl István régész, muzeológus
"Redempció és ünnepe" címmel Mészáros Márta néprajzkutató, múzeumigazgató
"Félegyházi céhek" címmel Fekete Beatrix múzeumpedagógus

Az érdekes és tartalmas előadásokat követően dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató megnyitotta „A Nagykunság népművészete" címmel a Karcagi Győrffy István Nagykun Múzeum és a Nagykunsági Népművészeti Egyesület kiállítását, valamint „Félegyházi céhek - mesterek és mesterségek emlékei" címmel a Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestülete kiállítását.

Az eseményen közreműködött a Félegyházi Citerazenekar és Énekkar Seres Dániel vezetésével.

Az ünnepség méltó zárásaként Juhász István, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke szólt a megjelentekhez.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.