Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Március 18. 09:26, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Joggal félnek a mezgés diákoktól a versenyeken

Joggal félnek a mezgés diákoktól a versenyeken

Újabb sikereket értek el a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjai, ezúttal a Pék Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A sikeren noha többen is osztoznak, de a legnagyobb dicsőség a két tanuló lányt – Kovács Brigittát és Patai Mónikát illeti. Brigitta 1. helyezett, Mónika pedig 3. helyezett lett, így mindketten jeles minősítést kaptak. Ráadásul a szakmunkásvizsga követelményeit a versenyen teljesítették, így mentesültek az iskolai vizsgák alól, amelyet a megmérettetésen induló 20 tanuló közül csak 4-en tudtak megvalósítani. Ez azt jelentette, hogy 71%-os teljesítményt nyújtottak a Pék Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A szakmai versenyek tartalmát a központi szakmai vizsgakövetelmények határozzák meg. Nagykőrösön, a 3 napos verseny első napján először írásbeli feladatokat oldottak meg, mely javarészt sütőipari technológiát, kisebb részben szakmai gépeket, szakmai számítást és gazdasági ismeretek kérdéseket tartalmazott. A délután folyamán került sor a szóbeli versenyre. A tanulók 20-20 tételből készültek sütőipari technológiából, szakmai gépekből, idegen nyelvből és mézeskalács készítésből. A háromtagú versenybizottság által meghatározott tételt ismertette minden versenyző. A gyakorlati versenyek is sokrétűek. Végeztek a tanulók laboratóriumi vizsgálatokat, csomagolási feladatokat, készítettek mézeskalácsot és sütőipari termékeket. Ebben az évben 10 db fél kilós finom fonott kalács és 10 db negyed kilós kelt mákos tekercs elkészítése volt a versenyfeladat, a nyersanyag szükséglet kiszámításától kezdve a kisült késztermék minősítéséig – tudtuk meg Nagy Melinda tanárnőtől, aki a sütőipari technológiából, szakmai gépek ismeretéből készítette fel a tanulókat. Mellette még Horváth Krisztián szakmai gyakorlatból és Dr. Faragóné Tóth Melinda szakmai számítások elsajátításában segített a diákoknak.

A tanulókat pénz és tárgyjutalomban is részesítették. Különdíjat kapott a legjobb írásbeli eredményéért Kovács Brigitta. A felkészítő tanárok büszkék arra, hogy az utóbbi két év pék-cukrász első helyezéseihez hasonlóan, az idén is ilyen kimagasló eredményt tudtak elérni a pék szakmai képzésben is.

Rózsa Pál, az iskola igazgatója elmondta, hogy mérhetetlen örömmel tölti el a diákok szép eredménye, nemcsak a személyes sikereiket illetően, hanem ezzel bizonyítani tudják a gyakorlati felkészülés lehetőségét nyújtó P&P Pékáru Kft-nek is a rátermettségüket és viszonozni tudják a beléjük fektetett bizalmat. Nagy kincs ugyanis az, ha a diákok nem csak a versenyre való felkészüléskor ismerkedhetnek meg a nagyüzemi termeléssel és egy-egy cégnél folyó munkálatokba, hanem a mindenkori szakmai gyakorlataikat is ilyen közegben tölthetik el. Az igazgató kihangsúlyozta, hogy a P&P Pékáru Kft. mindig, mindenben partnere az iskolának, sőt a szakmában tanulóknak álláslehetőséget is biztosít a tanulmányaik befejezését követően.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: