Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Január 26. 09:22, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Jelölési hibákat talált a mogyorókrémek ellenőrzésénél az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Jelölési hibákat talált a mogyorókrémek ellenőrzésénél az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Az idei első termékteszten 34 mogyorókrémet vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 17 mogyorókrém csomagolásán jelölési hibákat találtak.

A 34 termék vizsgálatakor minőségi szempontból egyikkel sem volt gond.

A Nébih keddi tájékoztatása szerint a szakemberek 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15 százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el, ezek közül 6 volt bio, 4 pedig édesítőszerrel készült.

A mogyorókrémekben vizsgálták egyebek mellett az allergéneket, az édesítőszereket és tartósítószereket, az aflatoxin-, a zsír-, a transz-zsírsav- és a cukortartalmat, valamint a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból mindent rendben találtak - közölte a Nébih.

A közlemény szerint kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel.

A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve forgalmazók ellen. A vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették, és a határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

(Nyitófotó: illusztráció / forrás: origo.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.