Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. December 14. 15:49, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Javaslatokat tett a Veled a Városunkért Egyesület a 2023. évi önkormányzati költségvetéshez

Javaslatokat tett a Veled a Városunkért Egyesület a 2023. évi önkormányzati költségvetéshez

A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati frakciója sajtótájékoztatót tartott december 14-én a 2023. évi önkormányzati költségvetéshez tett javaslatai kapcsán.

Németi Hajnalka (DK) leszögezte, hogy a 2023. évre tervezve nagyon nehéz helyzetek kialakulásával kell szembenézni. A megemelkedett rezsiköltség, az élelmiszerárak egekbe szökése, a tűzifa és gyógyszerárak elszállása súlyos gondba sodorja a félegyháziakat is. A Demokratikus Koalíció rezsimentő alapja az Emberek Szolgálatában Alapítvánnyal együttműködve a november végi, december eleji gáz és villanyszámla kifizetésében segített. Félegyházán öt család részesült ilyen segítségben, míg országosan közel 500 embert, családot segítettek ilyen módon. Sajnos mindenkinek ezúton nem tudtak segíteni, de tartós élelmiszerrel szeretnék támogatni azon családokat, akik szintén nehéz helyzetbe kerültek és semmilyen támogatásban nem részesültek. Erre a célra idén is egy havi képviselői illetményét szánja a képviselő.

- A már októberben benyújtott szociális támogatási javaslatot ismételten szeretnék benyújtani a 2023-as évre vonatkozóan, bár a testületi ülésen a polgármester személyesen vétózta meg a segítségnyújtás lehetőségét – mondta a Németi Hajnalka, aki azt is elárulta, hogy nem mondanak le a Petőfi lakótelepi és a bankfalui orvosi rendelőkről sem. Javaslatuk az új és korszerű orvosi rendelők építésének előkészítésére irányult. Ezenkívül 8 M Ft-ot szeretnének szánni a város belvárosában illemhely kialakítására, amire nagyon nagy szükség van.

Horváth Tamás (MSZP) képviselő frakciójuk kerékpárút- és útfejlesztési javaslataira tért ki. Véleménye szerint ideje lenne érdemlegesen is cselekedni azon kerékpárutak kapcsán, melyek a Csanyi út mentén a Zöldmező lakótelepig, a Mezőgazdasági Áruháztól az Aranyhegyi lakóparkig, illetve Kecskemétig tartanának. Megemlítette a Tőserdő felé vezető kerékpárút kialakítását is, azonban azt is előrebocsátotta, hogy a város ezt önerőből biztos nem tudja megvalósítani.
- Országgyűlési képviselőnknek azonban kötelessége lenne a parlamentben emellett kiállni, hiszen ez is térségünk fejlődését szolgálná – szögezte le a képviselő, aki a kerékpárutak bővítése mellett, megjegyezte azt is, hogy számtalan útszakasz van a városban, amely megvalósításra, felújításra vár: pl.: Bajza utca, Bessenyei utca, Apaffy utca, illetve a Petőfi lakótelep összes útja.

Mindezeken túl a Veled a Városunkért Egyesület jövő évi költségvetéséhez tett javaslatában szerepel a városi kórház eszközfejlesztése, új szociális bérlakások építése, a meglévők állagmegóvása és fejlesztése, illetve a Móra Ferenc Gimnázium épületének korszerűsítése, állagmegóvása.

Kis-Szeniczey Kálmán a frakció zöldfelület gazdálkodással, környezetvédelemmel kapcsolatban tett javaslatait ismertette. Elismerte, hogy az utóbbi időben komoly zöldfelület fejlesztések valósultak meg városunkban. A parkok, a megnövekedett zöldfelület fenntartása komoly kihívás a jelenlegi helyzetben, ezért ezen érdemi változtatás nem kivitelezhető. A légszennyezés minimálisra csökkentésére azonban mérsékelni kell a városközpontra nehezedő gépjármű-terhelést a következő években. A képviselő véleménye szerint Kiskunfélegyháza az indokoltnál is gépjármű-centrikusabb, melyet a közelmúltban átadott városközponti parkolók és útfelújítások is jól tükröznek. - Városvezetésünk ezt az irdatlan gépjármű-forgalmat akarja kiszolgálni, ahelyett, hogy ennek csökkentése, visszafogása érdekében lépéseket tenne – szögezte le a képviselő, aki a jövőben javaslatokat vár a forgalom-szervezésre és fejlesztésre, hogy élhetőbb, zajmentes és tisztább környezetben élhessünk.

Ehhez kapcsolódóan említette meg az országos erdősítési és településfásítási programot, melyre városunk lélekszáma miatt nem jogosult. Az elmúlt években annyi pótlás történt, amennyi kivágásra került. A képviselő javasolta a Babafa programba (minden megszületett gyermek után egy fát ültessenek) való belépést, mely minden településen működik, függetlenül attól, hogy kormánypárti, avagy nem. Ez Félegyházán mintegy 80-100 fa elültetését jelentené.

Összefoglalásként Horváth Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy noha nehéz anyagi körülmények közé kerülhet a város a rezsiköltségek megemelkedése miatt, azonban az októberi pénzügyi jelentések szerint megnyugtató anyagi helyzetünk, hiszen 194 M Ft-tal több helyi iparűzési adó bevétele keletkezett az önkormányzatnak. Tehát a bevételi oldal ahhoz képest jól alakul, hogy kormányunk mindent megtett az önkormányzatunk kasszájának lenullázásáért: elvett adókat, különadókat rótt ki ránk. A képviselő szerint a Veled a Városunkért Egyesület jövő évre vonatkozó költségvetési javaslatai kezelhetőek, azonban a kivitelezéshez elengedhetetlen az országgyűlési képviselőnk munkája és közbenjárása, mert a városnak élnie, fejlődnie kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)