Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Szeptember 27. 16:09, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A megélhetési válság mérséklésére tett javaslatot a Veled a Városunkért Egyesület

A megélhetési válság mérséklésére tett javaslatot a Veled a Városunkért Egyesület

A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselői szeptember 27-én sajtótájékoztató keretében ismertették az önkormányzatunk elé tárt határozati és rendeletmódosítás javaslataikat az energiaárak növekedése okozta megélhet

Ezen javaslatokat a héten fogja tárgyalni a képviselőtestület illetve annak bizottságai.

- Az energiaárak drasztikus emelkedése, a magas infláció, illetve a gyenge forint egyre nehezebbé teszi a megélhetést. A szegény családok egyre szerényebbek lesznek és az átlag jövedelemmel rendelkezők is egyre nehezebb helyzetbe jutnak. Olyan élethelyzeteket hozott az elmúlt fél- egy év, amire senki nem számított, senki nem gondolta, hogy be fog következni – szögezte le Horváth Tamás önkormányzati képviselő. Véleménye szerint azt az eredményt, amit a város elért, azoknak az adófizetőknek, vállalkozóknak, átlagembereknek köszönhetjük, akik most rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, és itt az ideje, hogy a város most visszaadjon valamit abból, amit kapott a polgáraitól.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a képviselők támogatták Csányi József polgármesternek az elmúlt néhány hétben tett takarékossági csomag ajánlatát, a Veled a Városunkért Egyesület azonban úgy gondolja, hogy emellett segítő kezet kell nyújtani azoknak, akik eddig a várost segítették. Mindezt a települési támogatások rendszerének ideiglenes módosításával szeretnék megvalósítani, mely nem tűr halasztást. Ezért már november 1-jével szeretnék, ha a települési támogatás köre kibővülne rendkívüli gázár támogatással, rendkívüli áramtámogatással, a szociális szilárd fűtési támogatások és a természetbeni juttatások összege pedig emelkedne.

Pillanatnyilag is van gázár támogatás, ám ez azokat segíti, akik rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A Veled a Városunkért Egyesület ezt a kört szeretné kibővíteni azokkal az emberekkel, akiknek bizonyos jövedelemhatár alatt van a havi bevételük, viszont a gázfogyasztásuk meghaladja a kormányrendeletben meghatározott értéket. Javaslatuk alapján, ha az egy főre jutó jövedelem 150 ezer forint alá esik, az havi (maximum) 20 ezer forint támogatásban részesülne (m3-enként 250 Ft értékben). Ha valaki egymaga él, akkor ez a 150 ezer forintos határ 114 ezer forint lenne. Ugyanilyen logika alapján szeretnék megvalósítani az áram-támogatást is. Itt azonban egyetlen kitételre felhívta a figyelmet: aki luxuscikket üzemeltet (jacuzzi, szauna), az nem kaphat támogatást. Javaslatuk szerint 5 ezer forint értékben támogatnák a családokat, akiknél pedig egy vagy két fő él a családban, azokat 10 ezer forinttal. Valamint szintén 10 ezer forint segítené azokat, akik csak árammal tudják megoldani a fűtést. Utóbbit, valamint a gázártámogatást kizárólag a mostani fűtési szezonban lehetne igénybe venni, tehát november 1-től április 30-ig.

A lakossági tűzifa támogatással kapcsolatban a képviselő elmondta, hogy a szociális támogatások körében jelen pillanatban is létezik tűzifa támogatás, mely 1 erdei m3 tűzifát jelent. A Veled a Városunkért Egyesület ezt a mennyiséget szeretné megduplázni jogosultság szerint, tehát a fűtési szezonban 2 erdei m3 tűzifa járna a rászoruló családoknak, egyéneknek.

A fentiek mellett a Veled a Városunkért egyesület szeretné emelni a természetbeni támogatások összegét is, mely elsősorban a kisnyugdíjasoknak nyújtana segítő kezet például az állandó gyógyszereik megvásárlásához. Ez a javaslattétel a pillanatnyilag fennálló 10 ezer forintos támogatás összegét 15 ezer forintra emelné, ezzel is segítve a megélhetést.

A sajtótájékoztatón Németi Hajnalka elmondta, hogy a Veled a Városunkért Egyesület frakciójából a DK képviselőjeként felkérte képviselői indítványában Csányi József polgármestert, vizsgáltassa meg a társasházak energetikai korszerűsítésének támogatását, illetve energetikai függetlenítését. Véleménye szerint Kiskunfélegyháza város önkormányzatának újra kell gondolni azt, hogy az energetikai korszerűsítések során felmerülő költségekhez miképpen tudna hatékonyabban hozzájárulni. A cél az, hogy önkormányzatunk minél több társasháznak tudjon segíteni energiatakarékossági törekvésükben pl. kazánkorszerűsítéssel, hőszigeteléssel, nyílászárók cseréjével.

A sajtótájékoztatón utolsóként Kis-Szeniczey Kálmán nyilatkozott az energiaválság és az ennek kezelésére hozott kormányzati intézkedések kapcsán. Elmondta, hogy az augusztus 4-én megjelent kormányrendelet, lehetővé teszi az erdőtörvénytől való igen erőteljes eltérést. Tehát megkönnyítették a fakitermelés szabályait olyan formában, hogy védett természeti területeken is sor kerülhet fakitermelésre, a vágásérettségi időt is csökkentették, sőt az erdő újra telepítés szabályait is fellazították. Mindezek az intézkedések arra sarkallták az LMP-t, Magyarország zöldpártját, hogy ellensúlyozza ezen kormányzati intézkedések veszélyeit. A képviselő elmondta, hogy erdővédő csoportokat hoztak létre az országban, itt Bács-Kiskun megyében is több mint 250 fővel működik egy Facebook-csoport, mely az esetlegesen fellépő illegális, valamint az új szabályoknak megfelelő, ám vitatható erdőkitelepítéseket, fakivágásokat figyelemmel kíséri és szükség esetén jelzéssel él. Kis-Szeniczey Kálmán pedig helyi szinten önálló képviselői indítvánnyal élt a helyi erdővédelmi intézkedések megtétele céljából. Hatpontos javaslatcsomagjának lényege, hogy az önkormányzat a saját tulajdonú erdeiben - mely nem túlságosan nagy terület - ne engedélyezze az erdőművelési tervtől eltérő fakivágásokat. Noha Faragó Zsolt jegyző biztosította arról, hogy nem történhetnek meg városunk fennhatósága alatt ilyen fakivágások, a képviselő szeretné, ha ezt egy képviselőtestületi határozattal is megerősítenék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)