Városlista
2022. január 24, hétfő - Timót

Hírek

2021. November 26. 14:38, péntek | Helyi
Forrás: Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium

Ismét aranyeső a PG-ben

Ismét aranyeső a PG-ben

A Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium 9. osztályába járó Kun Szabolcs Mihály sikersorozata ebben a tanévben is folytatódott: a 2021. november 6-án Budapesten rendezett dr. Kalotay Kálmán bajnoki versenyt gépírásból, beszédírásból megnyerte, és összetett versenyben is győzött tanuló III. kategóriában.


Bajnoki versenyt elsősorban ifjúsági és felnőtt versenyzőknek szerveznek, de részt vehetnek tanulók is, amennyiben megfelelnek az elvárásoknak.
Gépírásból papírlapról másolás volt a feladat 30 percig, ez idő alatt minimum 7500 leütést el kellett érnie mindenkinek – korosztálytól függetlenül – legfeljebb 3 ezrelék hibával; Szabi közel 9800 leütést teljesített 1 ezreléknyi eltéréssel.
Kis versenyzőnk Beszédírásból is jeleskedett: e versenyszámban Szabi korcsoportjától 2000 leütésnyi hanganyag legépelése volt az elvárás 10 perc alatt (jó helyesírási megoldásokkal); Szabi 3842 leütést írt, ami az első helyhez bőven elegendő volt; Ő lett az ország legjobb beszédíró tanulója.
A beszédírásról néhány gondolat: hangfájlt kaptak a versenyzők, azt gépükre mentve, a szöveget fejhallgatón hallgatva gépeltek. A diktátum írhatatlan sebességű, 300 szótag percenként – a szabályzatnak megfelelően. A pontos szövegértésért a hanganyagot alkalmanként meg kell állítani, esetleg visszatekerni. (Ez a manőver megoldható billentyűkombinációkkal, lábpedállal…) Hallás alapján kell eldönteni egy-egy vessző szerepét, a kis és nagy kezdőbetűk helyesírását, a kötőjel szükségességét – hogy a leg-jellemzőbb hibaforrásokat említsem; ez a versenyszám meglehetősen összetett kihívás.
Mi kell az eredményességhez? Tehetség, szorgalom, jó helyesírás, erős koncentrálóképesség, a legkülönbözőbb témák ismerete, hibátlan és sebes gépírás… - Szabi nagyszerűen teljesített.
Ha valaki gépírást tanult/tanul, tudhatja: minden betűért meg kell küzdeni. Egykor így fogalmazták: „A gépírástanulás az akaratnevelés iskolája!” Aki türelmes, nyugodt, erős önfegyelmű, könnyebben „rávehető” a gépírás vakírással elsajátítására. Némiképp meggyőzhető az ifjúság azzal, hogy a felsőoktatásba kerülve hatalmas hasznát veheti majd a tempós vakbillentyűzésnek (beadványok sora, szakdolgo-zatírás…), de jó és erős érv az is, hogy a munka világában a gyors írásbeli kommunikáció időtakarékos-ságot, hatékony munkavégzést jelent, tartást ad.
DE! Ma már más „előélettel” jönnek középiskolába a diákok: közük volt a billentyűkezeléshez akár óvodás koruk óta, ami óriási előnyt jelenthet, ha több ujjal és vakbillentyűzéssel írnak. A most győztes Kun Szabi sem a középiskolában ismerkedett meg a billentyűzettel. Így tájékoztatott:
„3. vagy 4. osztályos lehettem, amikor az unokatesómmal elkezdtem napi szinten elég sokat számítógé-pen játszani. Beszélni is szerettünk volna közben online. Nekem nem volt mikrofonom, ezért én mindig írtam neki, de olyan lassan pötyögtem, hogy egy idő után elfelejtette, melyik kérdésre válaszoltam. Ezért kényszerből növelnem kellett a gépíró sebességemet…”


Felkészítő tanárként tudomásul kell venni a változást: a gyerekek játékai, kapcsolattartásuk része a billentyűkezelés, s amennyiben az egyéni képességek szélsőségesen kiemelkedőek, támogatni kell a differenciálást, ha a tanuló is elfogadja a felkínált lehetőséget.

Szabi az elmúlt tanévben egyéni tanrenddel tanulta a gépírást heti 1 órában. Tavaly megnyert 2 versenyt, most a bajnokit is 2 tantárgyból. Fantasztikus teljesítmény! Ilyen siker birtokában megérdemli, hogy a szakma legnívósabb eseményére készüljünk: a 2022 augusztusára tervezett hollandiai vi-ágbajnokságra, amelyet Maastrichtban tartanak majd. (http://www.intersteno2022.org/)

Köszönjük a nyugodt felkészülés, a versenyen részvétel támogatását.

Csenkiné Bihal Mária
felkészítő tanár

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 23. 15:17, vasárnap | Helyi

Rangos elismerésben részesült a Móra Ferenc Művelődési Központ

Minősített Közművelődési Intézmény cím elismerésben részesült a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ.

2022. Január 23. 15:13, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 3. vasárnap – 2022. január 23.

2022. Január 23. 11:36, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 3. vasárnap – 2022. január 23.

2022. Január 22. 18:42, szombat | Helyi

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás a magyar kultúra napjának tiszteletére

A magyar kultúra napjának tiszteletére Január 21-én a Móra Ferenc Művelődési Központban aulájában nyílt kiállítás a félegyházi alkotóművészek válogatott munkáiból.