Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 25. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Így készül a birsalmasajt és a birsalmaleves - receptek

Így készül a birsalmasajt és a birsalmaleves - receptek

A nyári és őszi alma után elérkezett a birsalma szezonja is. Jellegzetes ízét kevesen szeretik, pedig érdemes falatozgatni belőle, mert igazi C-vitamin-bomba.

A birsalma az őszi időszak egyik legértékesebb termése, hiszen bőven tartalmaz C-vitamint, és emésztőrendszerünk, közvetve pedig immunrendszer működését is támogatja. Természetes pektinekben gazdag, mely szabályozza a vér cukor- és koleszterinszintjét, illetve bélgyulladás esetén is hatásos. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is. A B-vitaminok a szürke időszakban igencsak nagy szükségünk van, segítenek elűzni a rosszkedvet és a depressziót.

Birsalmasajt
Jótékony egészségügyi hatásai mellett szerencsére ízletes ételek is készíthetők belőle, így például a híres birsalmasajt, amely igazán különleges és egészséges édesség lehet a hideg időszakban. Elkészítéséhez hámozzunk meg és magozzunk ki 1,3 kg birsalmát, majd kevés vízben főzzük puhára, és turmixoljuk le. Ebből a mennyiségből kb. 1 kg gyümölcspürénk lesz. Tegyük vissza a lábosba, adjunk hozzá 10-15 dkg nyírfacukrot, egy kávéskanál citromlevet és negyed vaníliarúd kikapart magját. Lassú tűzön addig főzzük, amíg kocsonyasűrűségű nem lesz. Ezután sütőpapírral bélelt őzgerincformába simítjuk, és hagyjuk megszikkadni. Ha kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Ízlés szerint diót, mandulát vagy mogyorót is adhatunk hozzá főzés közben. Így még gazdagabb lesz.

Citromfüves birsalmaleves
Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál vaj vagy ghí (tisztított vaj)
2 evőkanál nyírfacukor
2-3 birsalma, megtisztítva, magháza kivágva és húsa kockákra vágva
8 dl víz
1 csipet só
2 kiskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál natúr joghurt vagy szójajoghurt
1,5 dl zabtejszín
1 csokor friss citromfű
A vajon a nyírfacukrot karamellizáljuk, és a birsalmát kissé megpirítjuk, és megpároljuk benne, majd a vízzel felöntjük. Megsózzuk, és a gyömbérrel fűszerezzük, és amikor a birs puhára főtt, a joghurtot a tejszínnel simára keverjük, és hőkiegyenlítést alkalmazva a levest dúsítjuk. Botmixerrel krémesre pépesítjük, és friss citromfűvel díszítve tálaljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.