Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 26. 19:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

Horváth Zoltánra emlékeztek a könyvtárban

Horváth Zoltánra emlékeztek a könyvtárban

135 éve született, 70 éve halt meg Horváth Zoltán ügyvéd, újságíró, országgyűlési képviselő.

Mayer Lászlóné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának tagja az évforduló apropóján tartott előadást ma (február 26-án) a Hattyúházban.

Elsőként Dimitrij Sosztakovics gyászzenéjét hallgatták meg a résztvevők, emlékezvén a második világháború és a kommunista diktatúra áldozataira. Horváth Zoltánt a fasiszta „őrjöngés” pusztította el – kezdte előadását Mayer Lászlóné. Élete során felemelte hangját mind a bolsevik, mind a nemzeti szocialista diktatúra ellen. Horváth Zoltán és családja városunkban élt és hasznos tagja volt a közösségnek 1907. és 1944. között. Kiskunfélegyháza város képviselő-testülete 1945. szeptemberi ülésén határozatban kimondta, hogy a Lehel utca nevét Horváth Zoltán nevére változtatja. Azonban sajnálatos, hogy városunkban 1988-ban emlékeztek meg utoljára Horváth Zoltánról az őszirózsás forradalom 70. évfordulójakor – mondta el Mayer Lászlóné. Fekete János helytörténész, valamint Bánszki-Horváth Mihály tanulmányban írt munkásságáról, életéről. Ezeken kívül kevés információ maradt fenn az ügyvédről, újságíróról, országgyűlési képviselőről. Nagy tehát a felelősség – emelte ki az előadó, hiszen a nemzeti emlékezet tudatába kell vésni Horváth Zoltán nevét, aki egyike volt annak a három mártír országgyűlési képviselőnek, akik a nárcizmus elleni harcban életüket vesztették. A Hattyúházban szervezett előadás is az egyike azoknak a kezdeményezéseknek, melyek Horváth Zoltán emlékét hivatottak a jövőben megőrizni és továbbadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok