Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 18. 11:17, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Helyi értékeket is bemutatnak a helyismereti vetélkedő résztvevői

Helyi értékeket is bemutatnak a helyismereti vetélkedő résztvevői

Az ülésen két új helyi értékről döntöttek, egyeztettek a helyismereti vetélkedőről, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum pályázatairól.

Soron következő ülését tartotta ma (március 18-án) a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság a városházán Az ülésen két új helyi értékről döntöttek, egyeztettek a helyismereti vetélkedőről, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum pályázatairól.

A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület február 13-i ülésén döntött a település díszpolgárai tevékenységének Kiskunfélegyházi Értéktárba történő felvételéről.
A bizottság mai ülésén további kép díszpolgár, Balázs Árpád és dr. Magyari Béla tevékenységének felvételét javasolja a helyi értékek közé. Az említett díszpolgárainkkal személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők, Élő példaképeink című rendezvény keretén belül, hiszen dr. Magyari Béla március 19-én, míg Balázs Árpád május 21-én lesz vendégünk.
A helyi értéktárba már korábban felvett értékek továbbításra kerülnek a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is, ahol a javaslatokat a megyei bizottság tagjai tárgyalják.
Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója ismertette a helyismereti vetélkedő témáját és fordulóinak időpontját. A vetélkedőn a fiatalok a boldog békeidők és a boldogtalan háború időszakával ismerkednek, levéltári munkát végeznek, tudáspróbán vesznek részt, valamint városbejáró feladatokat is megoldanak. A helyismereti vetélkedő egyik feladata lesz Örökségünk címmel egy-egy 1867 és 1918 között keletkezett és még ma is létező helyi érték felkutatása, bemutatása.
Az ülésen elhangzott, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására vonatkozó pályázati felhívásra. A pályázatok elbírálása május elején várható.

A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013 (IV.16.) kormányrendelet alapján bárki tehet javaslatot a helyi értékek Kiskunfélegyházi Értéktárba történő felvételére az alábbi kategóriák alapján: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.
A javaslattétel ingyenes, a javaslatot elektronikus, vagy postai út elektronikus adathordozón kell benyújtani a rendelet 1. melléklete alapján a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság részére.
Ha valaki javaslattétellel szeretne élni, segítségért valamint javaslattételi adatlapért fordulhat a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság tagjaihoz is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.