Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 24. 16:36, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Hadtörténelmi emlékülés Félegyházán

Hadtörténelmi emlékülés Félegyházán

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartottak hadtörténelmi emlékülést június 24-én a volt helyőrségi klub épületében.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartottak hadtörténelmi emlékülést ma (június 24-én) a volt helyőrségi klub épületében a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával együttműködve. A rendezvényt Deli József nyá. ezredes és Dr. Benkő Tibor vezérezredes nyitotta meg.

A múlt jeles eseményeiből és nehéz időszakaiból épülnek hagyományaink, féltve őrzött emlékeink, értékeink, amelyek tisztelete elengedhetetlen feltételeként jelenik meg a XXI. századi magyar katonai hivatás vonatkozásában. A száz évvel ezelőtti kortársak nem lehettek tisztában mindazon következményekkel, amelyek évszázadnyi történelmünkre, a hazánkban élő családok szinte mindegyikére kihatott, mély nyomot hagyott. Ismerve a következményeket, a kor eseményeiből tanulva, okulva, a tapasztalatokat leszűrve, építhetjük napjaink honvédelmét, így emlékezve a régmúlt kortársaira és meghozott áldozatukra.
Száz esztendő nagy idő, több emberöltőt jelent, de vannak történelmi emlékek, melyeket elfelednünk sosem szabad. Emlékeznünk és tanulnunk kell mindebből, ez a legelemibb kötelességünk. Ezen ismeretek birtokában lehetünk képesek megfelelni a haza védelmének küldetése terén – mondta el bevezetőjében Dr. Benkő Tibor vezérezredes.

A délelőtt folyamán Dr. Végh Ferenc nyá. vezérezredes az I. világháború kirobbanásának okairól, Dr. Holló József nyá. altábornagy a fontosabb hadműveletekről, Kelemen József nyá. altábornagy a trianoni békeszerződés és annak következményeiről tartott előadást. A program koszorúzással folytatódott az I. világháborús emlékműnél, ahol Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, Kiskunfélegyháza háborús veszteségeiről beszélt.
Az emlékülés fővédnöke Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke, védnökei: Kapus Krisztián polgármester és Kelemen József nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.