Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Április 13. 15:13, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Gyere a Mezgébe egy éjszakára!

Gyere a Mezgébe egy éjszakára!

Meglátod, nem maradsz élmények nélkül! Április 21-én (pénteken) a Szakmák Éjszakáján a Mezgé is bemutatkozik a leendő diákoknak és szüleiknek.

Két helyszínen, az iskolában és a tangazdaságban várják az érdeklődőket izgalmas programok tömkelegével!

Ízelítő a programokból:

„BÉLCSAVARODÁS” -A hentes szakma rejtélyeinek megismerése.

A hentes szakma rejtelmeinek egy részéből adnak betekintést az érdeklődök számára. A látogatók a kolbásztöltés fortélyaiból vehetik ki részüket, sőt meg is kóstolhatják a készterméket, amit készítettek.

„AMIT MA MEGSÜTHETSZ, NE HALASZD HOLNAPRA!” -Látványsütés – kenyérlángoskészítés.

Megtekinthető és kipróbálható az iskola két legnépszerűbb élelmiszeripari szakmájának-, a PÉK és a SÜTŐ-CUKRÁSZ SZAKTECHNIKUS képzések gyakorlati rejtelmei. Címszavakban: kalács- és briós-fonás, sütőipari termékek érzékszervi bírálata, sütés látványkemencében. Minden érzékszerv munkára lesz fogva, és ezt senki nem fogja megbánni. Sütésre fel!

„ROXFORT LABOR” -Laboratóriumi vizsgálatok az élelmiszeripar tükrében.

A rémségek tárházában szublimálási folyamatok, sav-lúg reakciók és titrálási folyamatok vizsgálata. A vendégek kipróbálhatják képességeiket a kémia világában. Összekutyulhatják a számukra biztosított vegyi anyagokat.

„BANYATANYA A ’LA JANCSI ÉS JULISKA” -Mézeskalács díszítés hagyományos módszerekkel.

Szeretettel várják a kedves „Jancsikat és Juliskákat” mézeskalácsházuk dekorálásának megtervezéséhez. A dekorálás élelmiszeriparban használat dekorációs anyagokkal (pl. tojásfehérje hab, olajos magvak, marcipán), fantáziával és remek ötletekkel történik.

„ÉRZÉKI CSALÓDÁS, AVAGY ÍZ-KVÍZ” -Tejtermékek, fűszerminták és egyéb jellegzetes ízvilágú élelmiszerek felismerése.

Bekötött szemmel vakkóstolásban tervezik különböző anyagok ízlelését. Kinek sikerül felismernie a legtöbb élelmiszermintát. Ki tud különbséget tenni pl: 2,8% és 1,5%-os tej, joghurt és kefir, 12%-os és 20 %-os tejföl között.

„GYÚRNI, FONNI, NEM MEGENNI!” -Sógyurma formázása, kalácsfonás elsajátítása.

A pék szakma hagyományos alapanyagait felhasználva várják a kedves érdeklődőket egy kézműves foglalkozásra. Sógyurmából kreatív, egyedi alkotásokat készíthetnek és a kalácsfonás titkaival is (például 4-es, 5-ös, 6-os fonás) megismerkedhetnek a résztvevők. A saját készítésű tárgyakat a látogató emlékül haza is viheti.

„MOZIMARATON” -Az iskoláról készült reklámfilmek vetítése.

A „moziterem” látogatói a levetített videók által betekintést nyerhetnek az iskolai élet mindennapjaiba, kisfilmükből megismerhetik a tanított szakmákat, beleshetnek a kulisszák mögé, megtudhatják, miért jó a MEZGÉ-be járni a diákok és tanáraik nyilatkozataiból.

„LEGYÉL TE A FALU BIKÁJA!” -Traktorgumi hömbörgetés, petrencerúd-tartás.

Tedd próbára magad!
Milyen erős és kitartó vagy?
Ki a legerősebb ma éjszaka e vidéken?
Aki legtöbbször át tudja borítani a nehéz traktorgumit 5 perc leforgása alatt, illetve legtovább tudja megtartani a méretes petrencés rudat, az elnyeri az éjszaka legerősebb fia/lánya címet!

„LACIKONYHA” -Mangalicazsíros kenyér hagymával és békebeli “menzás teával”

A Lacikonyha magyar hagyományokra és szokásokra épülő büfé. Az iskola húsipari tanüzemében előállított mangalica zsírjával megkent, a tangazdaságban termesztett hagymával ízesítve kínálják az érdeklődőknek. A
zsíroskenyér mellé békebeli “menzás teát” is fogyaszthatnak a látogatók.

„MI TERMELTÜK, MI KÉSZÍTETTÜK” -Termékbemutató és vásár.

A szó szoros értelmében olyan termékeket kóstolhatnak, vásárolhatnak meg, amit a mezgések termeltek és készítettek. Ha szereted a hagyományos ízvilágot akkor nálunk vásárolj, hisz a mezgés termékek egyet jelentenek a minőséggel, megfizethető áron.

„FITT-LESZ” -Egészségsarok (vérnyomás-, vércukorszint-mérés).

Fitt-lesz program
Egészséges vagy? Ezt mutatják a mért értékek is? Győződj meg róla, méresd meg a vérnyomásodat, vércukrodat, tudd meg a testtömeg-indexedet! Mindezt ingyenesen megteheted ennek a programnak a keretében. Ha kíváncsi vagy rá, ötleteket kaphatsz, milyen termékeink-zöldségek, gyümölcsök- segítenek egészséged megőrzésében, esetleg a helyzet javításában. Ha minden értéked megfelelő, jutalmul vendégünk vagy egy almára!

„MEZGÉ-TETKÓ” -Emlék(eztető) csillámtetoválás készítése.

Egy emlék Tőlünk-Neked
Egy csillogó, látványos, színes, mindenki személyiségéhez alkalmazkodó „I love Mezgé” feliratú csillámtetoválást készítünk a programjainkon részt vevők számára, mely erre a mozgalmas éjszakára emlékeztet Benneteket akár heteken keresztül.

„MC TREASUREBOX” -Kincskeresés útmutató alapján az iskola területén.

Szereted a rejtvényeket és a kalandokat? Tarts velünk egy játékos felfedezésre, melynek során bebarangolhatod a Mezgé minden zegét-zugát pincétől a padlásig egy kalóztérkép segítségével. Ha jól megfejted az utasításokat, eljuthatsz a kincset rejtő helységbe; s végül megtudhatod, hogyan építünk mi itt otthont a Mezgében!

„MEZGÉS SZABADULÓ-SZOBA” -Logikai kalandjáték 3-5 fős csapatok részére.

Egy modernkori Sherlock Holmes-nak érzed magad? Úgy gondolod, hogy nincs az a fejtörő, amelyet ne tudnál pillanatok alatt megoldani? Most társaiddal karöltve kell kiszabadulnod egy kulcsa zárt szobából. Persze ez csak akkor fog sikerülni, ha megtaláljátok a megfelelő tárgyakat és jól is használjátok őket! Ne feledd, a nagy kaland titka a részletekben rejlik!

„MUTASD MAGAD!” -Ötletes szelfi készítése az iskola és/vagy tangazdaság területén.

Az iskola logóját ábrázoló matricát ragaszd fel magadra, és az iskola vagy a tangazdaság területén készíts ötletes szelfit, melyet a megadott oldalra tölts fel. A legtöbb like-ot kapott személy értékes jutalomban részesül.

„MEZGÉ-PHOTOSHOP” -Fejbedugós paravánfotózás az iskolaudvaron.

Az iskola szakmáit népszerűsítő, ember nagyságú fejbedugós paravánok mögé állva készíthettek ötletes, játékos, vicces és kreatív fényképeket magatokról, amiket emlékbe elrakhattok vagy akár elő is hívathattok.

TANGAZDASÁG

„A NAGY VÁGTA” -Futószáras lovagoltatás a lovaskarámban.

Lovas oktató felügyelete mellett futószáron lovagolhatnak az érdeklődők a különböző méretű, tudású és gyorsaságú lovakon. A lovaglás alkalmával az oktató segíti a lovas munkáját. A biztonság érdekében egyéni védőfelszerelések használatát fogjuk kérni a lovasoktól, amelyet az intézmény biztosít a számára.

„LOVAS-FOGAT” -Kocsikázás kijelölt útvonalon a tangazdaság körül.

A fogathajtást oktató kolléga az intézmény saját kettes fogatával, és az intézmény volt lovász tanulója egy másik kettes fogattal a gazdaság körül kocsikáztatja az érdeklődőket. A kocsikázásnál a fogaton való utazás és a határban való nézelődés maradandó élményeket fog biztosítani az utasok számára.

„DÜBÖRÖG A (TAN)GAZDASÁG!” -Traktor kipróbálásának lehetősége.

A tangazdaság Zetor Forterra 11441 típusú traktorjának megtekintése és traktorozás az érdeklődők számára. A traktorozást az intézmény dolgozója felügyeli és végzi, aki kellően ismeri a géptípust. A gép pótüléssel rendelkezik, így az utas számára is kényelmes utazást biztosít. A traktorozás a gyermekek számára minden bizonnyal izgalmas program lesz, a ménes elindulása és a dübörgése életre szóló élmény.

„A NYUGALOM SZIGETE” -Állatsimogató, állatkényeztető.

Szereted az állatokat? Tangazdaságunkban közelebbről megismerkedhetsz velük. Minden évszakban láthatsz valami érdekeset, most épp a frissen született csikót és bárányokat. A négylábú bégető, mekegő, röfögő, nyerítő, ugató szőrös és bundás állatkák, valamint Sanyi és Guszti, termetes kanjaink hamar belopják magukat a szívünkbe. Megsimogathatod és megetetheted az éhes szájakat, de jól vigyázz! Valamelyik élelmesebb patás vagy csülkös pajti pillanatok alatt elorozhatja kezedből a finomságot.

„MAGTÁR” -A kertészkedés fortélyainak elsajátítása magültetéssel.

Mit kaphatsz, ha ma elveted a babszemeimet?
Nedves babszemecskéket. A mag törvénye így szól: „Ma ültetsz, és később aratsz!” „…a magot megszállta egy álom, és ezért nekivág az útnak.”Ma ültess babszemeket, vidd haza, figyeld, mivé válik, gondozd, öntözd, törődj vele és szedd le négy hónap múlva a termését.

„KREATÍV-KUCKÓ” -Terményekből önálló alkotások készítése.

A mezőgazdaságban előállított termények nemcsak a „hagyományos” célra használhatóak, hanem egyéb alternatívát is elérhetővé teszünk. Aki kreativitását szeretné kipróbálni, lehetősége van dísztárgyak készítésére a mezőgazdasági termények felhasználásával.

Minden alapanyagot rendelkezésre bocsájtunk, az elkészült dísztárgyak elvihetőek emlékül.

„CSIKÓSKÉPZŐ” -Ostorcsattogtatás fortélyainak megismerése.

A nagy létszámú ménesek gondozásában, őrzésében és terelésében volt és van feladatuk a csikósoknak. Az Alföldön teljesítenek szolgálatot. Jellemző a bő-gatya és a borjúszájú ing, mely a Hortobágyon sötétkék színben, nagy karimájú kalappal, darutolldíszítéssel, itt a Kiskunságban fehérszínű ruha, kunkalappal, árvalányhaj díszítéssel használatos. Jól forgatják a karikás-ostort, mint legfontosabb eszközüket lóháton és a földön egyaránt, amely fegyelmezésre, védekezésre is szolgál.

Iskolánk diákjai mutatják be a viseletet és az ostorforgatást, melynek kipróbálására is lesz lehetőség.


„BIO-SAROK” -Gyümölcs-, zöldséglevek készítése, valamint aszaltgyümölcs-kóstolás.

A zöldség és gyümölcs feldolgozó üzem berendezéseinek használatával az ott található zöldség és gyümölcs alapanyagokból, a látogatók közreműködésével készült préselt lé. Az elkészült leveket készítheti és kóstolhatja meg a látogató.

Aszalványok megtekintése és kóstolása történik a helyszínen.

„NYÁRSRA HÚZVA, MÁGLYA VÁRJA” -Tábortűz – szalonnasütés.

A tangazdaság területén máglyát készítünk, amely az est leszállta után különleges látványt és hangulatot teremt.

A tűz készítésére és felügyeletére egy fő külön tűzmester lesz. Az érdeklődők számára a tanvágóból szalonna szeleteket biztosítunk, amelyet a tábortűznél megsüthetnek és elfogyaszthatnak. A sütés izgalma, illata és zamatai fogják betölteni a határt.

„KISHUN PRÓBA” -Ismerkedés egy ősi magyar harctudománnyal, az íjászattal.

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” – hangzott a régi fohász. Kipróbálnád, hogyan harcoltak őseink? Vagy szeretnéd feleleveníteni hajdani tudásodat? Netán profi vagy? Akkor hadd tanuljunk tőled! Gyere a tangazdaságunkba, ahol biztonságos pályán, 8-20méter közötti távolságból célozhatsz. Különféle íjak állnak az érdeklődők rendelkezésére, tehát várjuk a gyerekeket, ifiket, felnőtteket-persze csak világosban!

„ÉJJELI ŐRJÁRAT” -Fejlámpás éjszakai túra a tangazdaságban.

Szaktanár vezetésével ismerhetjük meg a növények és bogarak éjszakai életét a 211 hektáros tangazdaság területének bejárásával.

Ha részt szeretnél venni ebben az izgalmas kalandban, hozz magaddal fejlámpát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.