Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 04. 10:31, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Gasztronómiai előadással kezdődik a XVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Gasztronómiai előadással kezdődik a XVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Gasztronómia a Monarchiában címmel tart előadást ma (szeptember 4-én) a Kulturális Szalon előadássorozatában Ács Imre a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Gasztronómia a Monarchiában címmel tart előadást ma (szeptember 4-én) a Kulturális Szalon előadássorozatában Ács Imre, a Kecskeméti Humán Középiskola Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó ipari Szakközépiskola és Szakiskola tanára Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Bevezetőt mond dr. Pallagi Mária történész. A program, amely egyben a XVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál nyitórendezvénye, 18 órakor kezdődik.

Szeptember 5. (péntek):

10 óra: Libatenyésztők szakmai konferenciája. Helyszín: Városháza – díszterem.
16.15 óra: Fesztivál megnyitó. Köszöntőt mond Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza város polgármestere és dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója. Helyszín: nagyszínpad.
16.30 óra: Kaláka Együttes családi koncertje. Helyszín: nagyszínpad.
18 óra: Matyóföld rózsái. Népművészeti kiállítás megnyitó. Az élő matyó népművészetet bemutató tárlatot Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke nyitja meg. Közreműködik a Padkaporos Táncegyüttes. Helyszín: Művelődési Központ aula.
18.30 óra: Langaléta Garabonciások. Helyszín: nagyszínpad előtt.
20 óra: Szabó Balázs Bandája. Helyszín: kisszínpad.
21 óra: Tóth Vera és Zenekara. Helyszín: nagyszínpad.

Szeptember 6. (szombat):

8 óra: KI MIT TUD” sütni-főzni a libából főzőverseny. A zsűri elnöke és a verseny házigazdája Bede Róbert mesterszakács és Szőke András filmrendező, humorista. Sültek, pörköltek, egytálételek kategóriában indulhatnak a versenyzők, de kerestetik a legszebb szakácsné és legrímesebb étek köszöntő versike is. Helyszín: Kazinczy és Korona utca.
9 óra: IV. Ludas Matyi sakkverseny a Pince 72’ Sakk Klub és a KHTK sakkszakosztályának szervezésében. Információ: Nagy György: 06-70/378-02-39. Helyszín: Művelődési Központ.
9 óra: Kerékpáros városbejáró túra. A túrát nyolcéves kortól ajánljuk biztonsággal bicikliző gyerekeknek. Láthatósági mellény viselése kötelező, a bukósisak használatát javasoljuk. A túrához kalandvágyó felnőttek is csatlakozhatnak. A túra időtartama kb. 1 óra. Úti cél : Templomdombi ásatás. A városbejáró túrát Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója vezeti. Gyülekező: 8.45-9.00 között, a Petőfi szobor mögött
10 óra: MárkusZínház. Helyszín: nagyszínpad.
11 óra: Csörömpölők gyermekkoncert. Helyszín: kisszínpad.
11.30 óra: Zsűrizés kezdete. A közönség kíséretében megkezdődik a főzőverseny étkeinek kóstolása, zsűrizése. Helyszín: Kazinczy utca és Korona utca.
12 óra: Jó ebédhez szól a nóta. A kiskunfélegyházi Népdalkör a közönség és a főzőverseny résztvevői számára libás bordalokkal kedveskedik. Helyszín: Kazinczy utca.
14 óra: I. Kunsági Néptánc Találkozó. Tíz néptánccsoport felvonulása a Kossuth utcán, majd gálaműsor. Muzsikál a Ménkű Banda. Helyszín: nagyszínpad. A találkozó a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg.
15.30 óra: KI MIT TUD” sütni-főzni libából főzőverseny eredményhirdetése. Helyszín: Kazinczy utca.
17 óra: Móra-séta. Móra Ferenc szülővárosában, gyermekéveinek helyszíneit bejárva sok érdekességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programot a Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta vezeti. Gyülekező: 16.45-17.00 között a Petőfi-szobor mögött.
17 óra: Főző show Bede Róberttel és Szőke Andrással. A két főszakács sok humorral és kóstolással egybekötött főző show-ja. Helyszín: Kazinczy utca.
17 óra: Altatok – Palya Bea családi gyermekkoncertje. Helyszín: kisszínpad.
18.30 óra: A Libaszobor pályázat eredményhirdetése. A szakmai zsűri és a közönség szavazata alapján az öt legkiválóbb terv készítője verseng a fődíjért. A helyszínen készülő látványos alkotások mellett a művészekkel is találkozhatnak a fesztivál vendégei. Helyszín: Petőfi tér.
20 óra: Cimbaliband koncert. Helyszín: kisszínpad.
21 óra: Zséda popkoncert. Helyszín: nagyszínpad.
22 óra: Táncház a szegedi Ménkű Bandával. Helyszín: Rocktár.

A Libafesztivál állandó programjai, melyek a színpadon zajló műsoroktól függetlenül folyamatosan látogathatók:

- Hungarikum és helyi ízek bemutatója és vására a Hungarikum udvarban
- Matyóföld rózsái – Matyóföld élő népművészetét bemutató kiállítás a Művelődési Központban
- Fonoda: vállalkozó kedvű leányoknak, hölgyeknek a Padkaporos Néptáncegyüttes tagjai különböző tájegységekről származó hajfonást készítenek
- Kádár Ferkó fotószínháza: vásári élményfotózás,
- baromfitermék vásár az Integrál Zrt. pavilonjában,
- libabusz,
- libasimogató,
- mesterek utcája: kirakodó vásár- és kézműves bemutatók,
- kitelepült vendéglátóhelyek: libás étkek, kemencés lángos, kürtőskalács, házi rétes
- Polyák Borászat – Szent Vince Pincészet,
- szabadtéri művészeti műhely a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Egyesület és a Terescsényi Endre Ifjúsági Képzőművész Kör tagjaival
- Szombathelyi Árpád kiállítása a Holló-körben
- hagyományőrző kézműves játszóház a Waldorf óvodával és iskolával,
- Bartha Tóni Csúzlizdája,
- Tintaló Cirkusz,
- Néder Norbi fakörhintája,
- Felhővadászat gyerekeknek
- Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont
- A Touinform Iroda a rendezvény idején is várja az érdeklődőket a Kossuth u.1. sz. alatti új irodában
- a Libaszobor pályázat ötdöntőse a rendezvény helyszínén készíti el alkotását
- Szárnyal a Gardrób Tuning – a Natura Hungarica Alapítvány bemutatja az alföldi madárvilágot képpel, rajzzal, dallal és élőben.
- francia testvérvárosunk, Die pavilonja várja az érdeklődőket kiadványokkal és francia kézműves termékekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés