Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 02. 16:34, csütörtök | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Függőség nélkül lehet élni, de nem érdemes

Függőség nélkül lehet élni, de nem érdemes

Dr. Zacher Gábor toxikológus az Egészségnap keretein belül ma (október 2-án) városunkba látogatott. Nagy érdeklődésről tett tanúbizonyságot a „Miért?” című előadása, melyet a városháza dísztermében tartott.

Dr. Zacher Gábor toxikológus az Egészségnap keretein belül ma (október 2-án) városunkba látogatott. Nagy érdeklődésről tett tanúbizonyságot a „Miért?” című előadása, melyet a városháza dísztermében tartott. Rendkívül érdekfeszítő és szórakoztató hangvételben beszélt a fiatalokhoz, mindvégig éberen tartva figyelmüket. Fiatalos stílusával és egyszerű, mindenki számára érthető előadásmódjával rögtön elnyerte a hallgatóság szimpátiáját.
Az előadás magját a függőségek, azok kialakulása és a köré csoportosuló témakör alkotta.
Megtudhattuk, hogy a függő attól függő, hogy nem tud mértéket tartani. Ha tudná tartani a mértéket, akkor az alkoholista egy pohár után megállna. De mit mond a magyar? Megiszom egy pohár bort. Lesz valami bajom tőle? Semmi. Megiszom a következőt.
Az alkoholizmus példáján túl szóba kerültek egyéb függőségek is (kávé, nikotin, munkaalkoholizmus, gyógyszer, szex, játékgépek, számítógép, telefon stb.) így a doktor lassan rávezette a hallgatóságot arra, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek van függősége.
Rossz szokásainkat pedig védjük és rögtön támadásba lendülünk, ha megszólnak minket érte. Például ha cigarettázunk és valaki megjegyzést tesz rá, rögtön azt válaszoljuk, hogy “Bármikor le tudnék szokni, csak nem akarok! Te beszélsz? Mikor te meg annyi kávét iszol mint egy ló!” Ilyen és ehhez hasonló példákon keresztül vezette rá a hallgatóságot milyen veszélyeket rejt magában ha nem ismerjük el függőségünket, hanem védjük-óvjuk azt.
Az előadáson megtudhattuk a függőségek kialakulásának folyamatát, a genetikai illetve a szociális öröklődés lehetőségének esélyeit is. A szerteágazó témakört tökéletesen ízekre bontotta és kielemezte, majd a lényeget kiemelve sulykolta a fiatalokba az előadó az összes szenvedélybetegség veszélyét, illetve a kiút megtalálásának esélyeit, lehetőségeit.
Dr. Zacher Gábor előadása méltó zárása volt az egészségnapi rendezvénysorozatnak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA