Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 28. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Figyelem! EBZÁRLAT!

Figyelem! EBZÁRLAT!

Mától (március 28.) Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területén életbe lépett az EBZÁRLAT!

Mától (március 28.) Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területén életbe lépett az EBZÁRLAT!

A rókák tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya 2015. március 28-tól április 2-ig tart, mely idő alatt az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni az érintett területen.

Március 28-tól megkezdik a vakcinázást lakókörzetünkben is, ezáltal Bács-Kiskun megye teljes közigazgatási területén ebzárlat és legeltetési-tilalom lesz érvényben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint.

“A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát szabad kivinni, de ehhez is kell a hatósági állatorvos engedélye.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.”

A veszettség vírusos betegség.

Állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet. Az élőlény nyálával adja át, általában vadállat a háziállatoknak, így a kutyán vagy cicán keresztül eljuthat bármelyik emberhez a vírus. Olyannyira nem elhanyagolható kórról van szó, hogy a világon évente 20-25 ezer ember hal bele a tünetek jelentkezésekor már gyógyíthatatlan veszettségbe. Magyarországon a rókák veszettség elleni immunizálása rendszeresen megtörténik. A veszettségben aktív gócpontjai országunkon kívül vannak, vándorló beteg vadállatokkal (pl. rókával, denevérrel) kerülhet be az országba. A rókán, denevéren kívül bármelyik vadon élő, melegvérű állat (akár őz, nyúl, vaddisznó, sün, patkány is) hordozhatja a vírust.

A kutyákat évente veszettség ellen kötelező oltatni. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint sokan az anyagi kiadások miatt megpróbálják elkerülni a szabályokat és nem oltatják be háziállataikat. A macskák veszettség elleni oltása nem kötelező, de egy természetben kószáló macska is könnyedén hazavihet egy veszett állattal való találkozást követően halálos vírust. Így a macskáink veszettség elleni oltását is célszerű állatorvossal évente elvégeztetni.

A veszettség elkerüléséhez:

  • utcán, gubbasztó, ismeretlen háziállatot sohase érintsünk meg,
  • szelídnek tűnő rókát, egyéb egyébként vadon élő állatot kerüljünk el,
  • állatok tetemeit ne engedjük háziállatunknak szaglászni, azt kerüljük el,
  • ha állat harapás történik, az állatot meg kell figyelni, hogy van e emberre is veszélyes betegsége,

Mi lesz, ha megnyalt, megharapott egy beteg állat?!

Fontos, hogy a gyanúsan viselkedő állatokat messze kerüljük el. Ha bekövetkezik bőrfelület sérülésével járó marás, karcolás, harapás, akkor a sebet azonnal fertőtleníteni és tisztítani kell. Az állatharapás tényét jelenteni kell a lehető leghamarabb a háziorvosnak, illetve az állatot megfigyelés alá kell vonni. Embereknél a veszettség kifejlődése a marást követő napokban megkezdett, négy oltásból álló sorozattal meggátolható. Az oltássorozat nélkül azonban a vírusfertőzés szinte biztos, hogy halálos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.