Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 26. 11:17, hétfő | Helyi sport
Forrás: Varga János, Török Gábor

Félegyháziak a pneumobil versenyen!

Félegyháziak a pneumobil versenyen!

A tervezőasztalról egyenesen az aszfaltra!

Csapatunk először 2010-ben vett részt a II. Elektromobil versenyen, Kuvasz néven. Azóta minden évben új járművel, változó csapatfelállásban 2013-ig szerepelt a fúrókkal hajtott gépek megmérettetésén. Egy dolog viszont sose változott. Ezeket a járműveket minden évben Félegyházi diákok, többnyire a Petőfi Gépészeti szakközépiskolájának növendékei építették. Évről évre mindegyik megmérettetésen díjjal ismerték el munkájukat, ezzel büszkévé téve nevelő iskolájukat, felkészítő tanárukat.

A változás akkor jelentkezett, mikor az addig Robert Bosch Kft. által szervezett és támogatott Elektromobil versenyek rendezését megszüntették, mivel nagyobb hangsúlyt akartak fektetni a másik nagy járműépítős versenyre, a Rexroth Pneumobil versenyekre. A csapat közben lassan „felnőtt”, tagjai felsőoktatásban folytatták tanulmányaikat. Éveiket oly meghatározó járműépítés viszont megszűnni látszott az Elektromobil futamok végével. Úgy látszott a Kuvasz csapat végleg visszavonul, viszont szenvedélyük az autóépítés után szűnhetetlenül bevonzotta Őket a VI. Nemzetközi Rexroth Pneumobil versenyére ami hagyományosan Egerben került megrendezésre, az Érsekkertben. Ekkor a csapat teljesen átalakult. A csapat magja változatlan volt, Varga János, és Varga Gábor testvérek, viszont két új taggal bővült, Lőrincz Gáborral, és jómagammal Török Gáborral. Ekkor mindegyikünk GAMF-os diákként, rajtam kívül változatlanul Kiskunfélegyháziként csapott bele a sok újdonsággal kecsegtető versenynek. Ezen a versenyen sokkal inkább innovatív megoldások, ipari alkalmazások, mérnöki munkák kerültek előtérbe, így bizonytalanul vágtunk bele. Szerencsére nem tévedtünk nagyot. A Kiskunfélegyházi PG, a Kecskeméti GAMF tanítása, de leginkább a csapat elszántsága és tapasztalata miatt nem kellett csalódnunk újoncként. Negyedik helyen végeztünk a gyorsulási versenyben és rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak.

Az, hogy nevezünk az azóta névváltáson keresztülesett a „VII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Powered by Bosch Rexorth” versenyre nem volt kérdés. Közben megjártuk a II. Nemzetközi Gálafutamot is, ami Budapesten került megrendezésre. Csapatunk idén mindent beleadott. Rengeteg támogatót szereztünk, a tervdokumentációnk 100% os értékelést kapott. A versenyhez majdnem minden félegyházi boltnak volt köze, beleértve bicikliboltot, csavarboltot, éttermet, sütödét, de a legtöbbet mégis az alma mater adta. Segítségünkre voltak a váz hegesztésénél, szervezésben, elméleti kérdésekben. Új nevet választottunk, ami a Messerschmitt Pneumobil Csapat lett, a Messer, mint a verseny egyik főtámogatójának szójátékával. Minden szabad időnket beleadva, csodálatos autót hoztunk létre. Innovatív motorja, egyedi kinézete, futóműve, váltása, vezérlése mind azzal kecsegtettek, hogy az idei év lesz a Félegyházi alakulat éve. Nagyon sok problémát gördített elénk az idei év, de mind ezeken túlrágtuk magunkat, és eljutottunk a verseny napjáig, Péntekig. Ezen a napon volt a gépátvétel, amin ismét 100% os eredménnyel át is mentünk. Emellett a másnapi hosszú távú futam kvalifikációs versenye és a hagyományos városi felvonulással egybekötött megnyitója is ekkor kerül megrendezésre.

A kvalifikációs futamon egy töltött palackkal kellett a starthoz állni. Ott leolvasták a nyomását, majd mentünk másfél kört. Ismét leolvasva a manométert kiszámolták a fogyasztásunkat, ami az ötödik helyre lett elegendő, amivel teljes mértékben meg voltunk elégedve. Másnap kialvatlanul mentünk a reggeli időmérő futamra, ami az ügyességi sorrendjét adja meg. Ez is elég jól sikerült, 9. helyen állhattunk rajthoz. Körülbelül a hétvége során eddig volt „szerencsénk”. A távolsági futamunkon egy váratlan program hiba miatt megállt az autó, és csak Varga János pilótának a hozzáértésének köszönhető, hogy újra el tudott indulni, és ezzel teljesíteni 3700 méteres távot. Viszont emiatt a közjáték miatt sajnos az előírás szerinti minimális átlagsebességet nem tudtuk tartani. Az ügyességi futamunkon végig zuhogott az eső. Az indulás előtt ugyan elállt az eső, viszont ettől még a pálya vízben állt. Az első körünk alapján az első három helyezésnek megfelelő sebességet és köridőt produkáltunk, viszont a második kör egyik visszafordító kanyarában, az ott elhelyezett fahídon megpördült az autónk. Ezzel akkora hátrányba kerültünk, hogy a 42 induló csapat közül 19. helyre estünk vissza. A gyorsulási futamon ellenfelünket fölényesen legyőztük, viszont itt sem működött megfelelően valami, ami miatt a 9. helyen zártunk. Ennek megfelelően egy majdnem tökéletes autóval a körülmények szerencsétlen alakulása miatt elestünk a megérdemelt elismeréstől. Kicsit szomorkásan, de sok élménnyel zártuk az idei évet. Nagyon köszönjük családtagjainknak, támogatóinknak és minden szurkolónknak!

Valószínűleg újabb nemzetközi versenyen nem veszünk már részt, de ajánljuk minden újoncnak, hogy vágjon bele. Rengeteg tapasztalatot szerezhettek, és nagyon sok élménnyel gazdagodhattok!

A csapat facebook oldala IDE kattintva érhető el.

A versenyen készült további fotókat ITT tekinthetik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 16:16, kedd | Helyi sport

Áprilisi éremeső a Koppányoknál

2024. április 06-án a Kiskunfélegyházi Reptéren versenyeztek a Koppányok. A versenyt mely a 2024-es Sólyompróba sorozat 2. állomása volt, a KHTK Fénypárduc Íjász Szakosztálya szervezte.

2024. Április 09. 12:27, kedd | Helyi sport

Czakó Zoltán kijutott a Európa-Bajnokságra

Már biztosan megszerezte a válogatott mezt Czakó Zoltán, a Kiskunfélegyházi Birkózó SE versenyzője.

2024. Április 04. 16:29, csütörtök | Helyi sport

Húsvéti verseny beszámolók a Koppányok tollából

2024. március 29-én Nagypénteken, Domaszéken jártunk a Farkas a Piroskát elnevezésű örömíjászversenyen.

2024. Március 26. 11:01, kedd | Helyi sport

Tavaszi versenyek a Koppányoknál

2024. március 17-én a Magyar Íjász Szövetség 3D Szakága 2024. évi 3D Teremíjász Országos Bajnokságon vettek részt a Koppányok 4 fővel.