Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 25. 09:06, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyházi diáklányok a legjobb lovászok

Félegyházi diáklányok a legjobb lovászok

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola két tizenegyedikes diákja is remekül szerepelt a lovászok Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyén.

Bolla Lilla első helyezést ért el, osztálytársa Szalay Zita pedig a ranglétra hetedik lépcsőfokán végzett a Pécelen megrendezett országos versenyen.
Lilla amellett, hogy a dobogó legfelső fokára állhatott, még megkapta a legjobb elméleti és legjobb tenyésztési modul különdíját is. A hosszú és kemény felkészülés olyannyira meghozta gyümölcsét, hogy mindketten jeles szakmai bizonyítvánnyal zárhatják középiskolai tanulmányaikat.

Mint ahogy azt a diákok elmondták a vizsgafeladat igen összetett volt. Nemcsak a lógondozás és lótenyésztés elméleti ismeretekből kellett bizonyítani felkészültségüket, hanem a különböző takarmányok felismerése mellett az erre vonatkozó higiéniai vonatkozások elsajátításáról is tanúbizonyságot kellett tenniük. Ezen kívül még az angol telivér fajtáját is be kellett mutatniuk, illetve száj körméret, marmagasság és egyéb mérések gyakorlati kivitelezését követően lódiagrammot kellett felállítaniuk.

A lovaglás és fogathajtás elméleti ismeretei témakörből ezen a versenyen a tereplovaglásról és a fogatok szárkezeléséről számoltak be a diákok.
A diáklányok elárulták, hogy az elméleti feladatok könnyebbnek bizonyultak, mint ahogy arra számítottak, de a sorsolás útján kapott lovak bizony feladták a leckét mindkettőjüknek.

A kettes fogatokkal díjlovagló- és díjhajtóprogram bemutatása után a délutáni gyakorlaton zabroppantót kellett működtetniük, illetve versenylótakarmányt ún. masht kellett készíteniük.

Felkészítő tanáraik egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a Lillához és Zitához hasonló diákokért érdemes oktatónak lenni, mert a lányok sikerét a sajátjukénak is érzik. De azért azt le kell szögezni, hogy a lányok tettek a legtöbbet ezért az eredményért az éjszakákba nyúló tanulással, illetve a hétvégéket is felemésztő gyakorlással.

A lányok arra a kérdésre, hogy mik a jövőbeni terveik, mosolyogva mondták: maradnak a pályán. Zita külföldön szeretne szerencsét próbálni, Lilla pedig továbbtanulás után itt Magyarországon szeretne elhelyezkedni egy már előre kiszemelt helyen, melyről nem árult el többet.

A fotón (balról jobbra): Rózsa Pál igazgató, Bolla Lilla, Katona Béla felkészítő, Szalay Zita és Szajbert Éva felkészítő látható

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.