Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2014. Február 08. 14:21, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Esküvői miértek!

Esküvői miértek!

Valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék...

Miért fehér a menyasszonyi ruha
A ruha hagyományos fehér színe a tisztaságot, szűziességet, életet, fényt és ünnepélyességet szimbolizálja. A babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyi ruhát.

"Valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék"
Ez a szokás Angliából származik, talán ez a legismertebb ma is a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen. Ha ezt a négyet nem felejti el, esküvője és házassága is boldog lesz!
A "régi" a menyasszony eddigi, hajadon életét szimbolizálja, az "új" pedig a most induló életszakaszt, szerepét mint feleség. A "kölcsön kapott" a barátságot és a szerelmet jelképezi. A "kék" természetesen a hűséget jelenti, ami sokak szerint egy házasságban a legfőbb érdem.

Gyűrű
Ha a gyűrű felhúzásakor a gyűrű az első ujjpercnél megakad, akkor a feleség; akadálytalan siklása esetén a férfi lesz az úr a háznál.

Sorfal
A templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között kell végigvonulnia, akik megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését jelképezi.

Virágszórás, rizs vagy gabona dobálás
A termékenység jelképe. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen. A rizs, vagy gabona dobálás szokása Ázsiából származik. Természetesen a virágszórás is, csakúgy, mint az előbbi a termékenységet jelképezi.

A menyasszonyi csokor eldobása
A menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni.

A harisnyakötő eldobása
Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Konzerves doboz
A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni.

A menyasszony elrablása
Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít.

Torta
Minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermeke lesz az ifjú párnak, annál "édesebb" lesz a közös életük. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja. Akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc
Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: "Eladó a menyasszony!" Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 11:55, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2022. Május 25. 15:54, szerda | Helyi

Újabb Mezgés siker

Idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Kiskun Múzeum és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a helyismereti vetélkedőt, melynek témája ezúttal a Vallási élet Kiskunfélegyházán volt.

2022. Május 25. 09:04, szerda | Helyi

Éjszakai utazás az Adriára – közvetlen vonattal Budapest és Split között

Ezen a nyáron is elindul a tengerpartra, Splitbe a MÁV-START közvetlen éjszakai járata, az Adria InterCity.

2022. Május 24. 15:27, kedd | Helyi

Színvonalas, vidám hangversenyre invitál az Ótemplom plébániája

Június 6-án (Pünkösdhétfőn) 17 órakor hangverseny lesz a plébánia kerti színpadán.