Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Február 08. 14:21, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Esküvői miértek!

Esküvői miértek!

Valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék...

Miért fehér a menyasszonyi ruha
A ruha hagyományos fehér színe a tisztaságot, szűziességet, életet, fényt és ünnepélyességet szimbolizálja. A babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyi ruhát.

"Valami régi, valami új, valami kölcsönvett és valami kék"
Ez a szokás Angliából származik, talán ez a legismertebb ma is a menyasszonyok körében. Az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, s valami kéket kell viselnie, hogy szerencsés legyen. Ha ezt a négyet nem felejti el, esküvője és házassága is boldog lesz!
A "régi" a menyasszony eddigi, hajadon életét szimbolizálja, az "új" pedig a most induló életszakaszt, szerepét mint feleség. A "kölcsön kapott" a barátságot és a szerelmet jelképezi. A "kék" természetesen a hűséget jelenti, ami sokak szerint egy házasságban a legfőbb érdem.

Gyűrű
Ha a gyűrű felhúzásakor a gyűrű az első ujjpercnél megakad, akkor a feleség; akadálytalan siklása esetén a férfi lesz az úr a háznál.

Sorfal
A templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között kell végigvonulnia, akik megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését jelképezi.

Virágszórás, rizs vagy gabona dobálás
A termékenység jelképe. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen. A rizs, vagy gabona dobálás szokása Ázsiából származik. Természetesen a virágszórás is, csakúgy, mint az előbbi a termékenységet jelképezi.

A menyasszonyi csokor eldobása
A menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni.

A harisnyakötő eldobása
Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Konzerves doboz
A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni.

A menyasszony elrablása
Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít.

Torta
Minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermeke lesz az ifjú párnak, annál "édesebb" lesz a közös életük. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja. Akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc
Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: "Eladó a menyasszony!" Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.