Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. November 12. 10:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Épülünk - szépülünk

Épülünk - szépülünk

November 11-én délután a Bajcsy-Zs. utcai Általános Iskolában lakossági fórumot tartott Balla László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

A fórumon részt vett Csányi József polgármester, aki beszédében megköszönte azt a támogatást, mellyel a választásokon bizalmat adtak részére és a képviselőtestület tagjainak. Az előző ciklus számadatait összevetve a jelenlegi adatokkal elmondható, hogy jól alakul a város helyzete. Idén összesen 100 millió forintot költött az önkormányzat arra, hogy a város köztereit, az iskolákat és az intézményeket felújítsák, rendbe rakják, amelyet jövőre kétszer 100 milliós költséggel szeretnének folytatni. Ez az összeg szükséges ahhoz, hogy az iskolák működése zökkenőmentessé váljon és az oktatási intézmények megfeleljenek a 21 század feltételeinek. A városunk polgármestere beszámolt még a strand- és uszoda megújulásáról, a napelemekkel történő modernizálásáról, valamint a téli szórakozást biztosító jégpálya előkészületeiről is említést tett. Megtudhattuk, hogy a karácsonyi ünnepekre meglepetéssel készülnek, miszerint a Szent István tér, a Városházától egészen a moziig fényárban fog fürödni. A fák izzófüzéreket és díszeket kapnak.

Balla László alpolgármester első napirendi pontként a körzetében lévő munkálatokról tartott beszámolót:

  • 6-8 járdaépítés zajlott az adott körzetben.
  • Lámpajavítások (10-12 helyen égett ki egyszerre a lámpa)
  • Piactól a postáig egy 60 m-es járdaszakasz évek óta nagyon rossz állapotban volt.
  • A tavalyi évben egy 30 m-es szakasz felújítása történt meg (a piactól a rendőrségig), ebben az évben egy 60 m-es szakasz is elkészült.
  • Bajcsy utcán 8-10 autó megállására alkalmas parkolóhely kialakítása, mely nem csak a körzetben lakók kényelmét szolgálja, hanem az egész város lakosságáét. Például az elmúlt vasárnap is a vásárba látogatók parkolási lehetősége ennyivel is bővült. 600 ezer forintba került.
  • Szalay Gyula utca átadása. Mivel két körzet határvonalában helyezkedik el a sétálóutca, így Bense Zoltán önkormányzati képviselővel való közös összefogás teremtette meg az alapot a megújuláshoz. A költségvetés tekintetében ez úgy alakult, hogy a két körzet adott hozzá 5 – 5 millió forintot, melyhez csatlakozott a képviselőtestület 3,5 millió forinttal. Mindez olyan megújulás, melynek már tíz éve meg kellett volna történnie.

Ezt követően a városban történt munkálatokról számolt be Balla László alpolgármester:

  • Nyolc év kihagyás után megújulhatott a Parkerdő. Ehhez kapcsolódóan pedig meg kell említenünk, hogy hangulatos Majálist tudott rendezni az Önkormányzat a színvonalas környezetben. 30-35 milliós pályázati és némi önkormányzati pénzből valósulhatott meg ez a projekt.
  • Oktatás tekintetében elmondható, hogy a város vezetése visszavette az iskolák üzemeltetésének jogát. Az iskolákat eddig üzemeltető klikknek 420 milliós összeget adott városunk, melyből az mindössze 290 – 300 millió forintot használt fel a mi iskoláinkra. Mindez tarthatatlan állapotokat idézett elő, ezért döntöttek úgy városunk vezetői, hogy visszaveszik az iskolák üzemeltetését.
  • Kossuth utca felújítása. Tavaly a Polgármesteri Hivataltól egy szakasz már megépült a cukrászdáig, ez évben folytatódik a SPAR előtti járda, a Gimnázium előtti járdaszakasz felújításával egészen a Szent István templomig. A jövő évi tervek között szerepel a Tiszti Klub előtti szakasz megújítása (Hunyadi és Attila u. között).
  • Kiskunfélegyháza új világítása. Kb. 3400 lámpát fognak a közeljövőben kicserélni egy 380 milliós projekt keretében. A jelenleg fent lévő összes lámpa led-es világítótest lesz, melynek hatására az évi 60-70 milliós villanyszámla helyett 20 millióval csökken a költség.
  • Kerékpárút a Mezőgazdasági Boltig, mely 1,2 km-es útszakaszt foglal magában. Hamarosan megtörténik az átadása.
  • Egészségügy szempontjából Balla László beszámolt a Kórház alapkövének lerakásáról. A főépülethez csatlakozó új szárnyakban kap majd helyet az endoszkópia, a belgyógyászat, sebészet, urológia, a fül-orr gégészet, pszichiátria, tüdőgondozó, továbbá a bőrgyógyászat, és a gyermekrendelés.
  • Munkahelyek tekintetében az célok között az szerepel, hogy 5 év alatt 500 új munkahely fog keletkezni városunkban. Ezt előrevetítve elmondható, hogy időarányosan jól haladunk a kitűzött útvonalon. Azzal is segítik a fentiek megvalósulását, hogy a munkahelyeket teremtő vállalkozásokat segítik minden olyan kedvezménnyel, ami emberileg, erkölcsileg elfogadható. Az évi 10%-os munkanélküliség már visszakúszott 5%-ra.

A második napirendi pontként a jövő évi fejlesztési lehetőségek kerültek megvitatásra. Várhatóak további parkolók építése a Bajcsy utcán, a piac felújítása, ehhez kapcsolódóan szintén újabb parkolók építése válik szükségessé.

A fórum alatt Seres Ferenc a piac tekintetében, Csáky Gábor a Bácsvíz képviseletében, Lénárt József a világítás és hulladék elszállítás, Sipos Róbert pedig az utak tekintetében várta a kérdéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.