Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. November 21. 20:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Emléktáblát avattak Huszka József tiszteletére

Emléktáblát avattak Huszka József tiszteletére

A Huszka József Hagyományőrző Egyesület névadójuk tiszteletére emléktáblát avatott november 20-án a dr. Holló Lajos és a Pázmány utca kereszteződésében található téren.

A 165 éve született Huszka József rajztanár, néprajzkutató, műgyűjtő, városunk díszpolgárának tiszteletére készített emléktábla Molnár István, Holló László-díjas félegyházi festőművész keze munkáját dicséri és az egykori Zeneiskola falán ékeskedik.

Az emléktábla megvalósítását a Huszka József Hagyományőrző Egyesület kezdeményezte, mely azzal a céllal jött létre a kétezres évek elején, hogy ápolja a méltatlanul elfeledett díszpolgár emlékét. Az egyesület ösztönzésére nevezték át az egykori Marx teret is Huszka József térnek – mondta az ünnepélyes átadáson Kollár László önkormányzati képviselő, aki azt is elárulta, hogy a téren egy Huszka-szobrot szerettek volna felállítani, de végül kompromisszumos megoldásként született meg a Huszka József portréját formázó dombormű és az emléktábla ötlete, melynek kivitelezésére pályázatot írtak ki. A pályaművek közül Molnár István, félegyházi képzőművész munkáját hirdették ki nyertesként.

Kollár László az elkövetkező év terveit felvázolva elmondta azt is, hogy jövőre - miután az épület homlokozta is megújul - egy gigantikus méretű épületfreskó is készül az emléktábla fölé, amely egy félegyházi szűr mintát formáz majd.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM