Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Április 13. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Elképesztő, de így szoktunk vacsorázni

Elképesztő, de így szoktunk vacsorázni

A vacsorához ülő családok a közös étkezésre szánt idő felében telefonnal, tablettel, tévével vagy más dolgokkal foglalkoznak ahelyett, hogy az együttlétre koncentrálnának...

A közös vacsora jó alkalom a családoknak arra, hogy beszélgessenek és együtt töltsenek egy kis időt a nap végén. Az étkezésre szánt idő felében azonban nem egymással, hanem valami egészen mással foglalkoznak.

A vacsorához ülő családok a közös étkezésre szánt idő felében telefonnal, tablettel, tévével vagy más dolgokkal foglalkoznak ahelyett, hogy az együttlétre koncentrálnának - állapította meg az Illinois-i Egyetem honlapján közzétett tanulmány. A kutatók 109 család vacsorázási szokásait elemezték és azt vizsgálták, hogy az apa jelenléte és a közös étkezéstől a családtagok figyelmét elvonó különböző tevékenységek milyen hatással vannak az anya és az óvodáskorú gyermekek közötti interakcióra.

Ezek vonják el a figyelmet
A családtagok figyelmét az elektronikus eszközök, a háziállatok és a játékok vonják el leginkább, és többször el is hagyják az asztalt - munka vagy a fürdőszoba felkeresése miatt. A családi vacsorák átlagosan 17 percig tartanak.

Az apák és anyák a közös étkezésből szinte egyenlő arányú időt, 10 és 9 százalékot töltenek az étellel kapcsolatos más tevékenységgel, például a tányérok cseréjével. A 18-24 hónapos kisgyerekek a vacsoraidő átlagosan 4 százalékát töltik játékkal, és nagyjából ugyanennyi időt tévézéssel vagy más elektronikus eszközzel.

Számít az apa jelenléte
Amikor az apa nem eszik a családdal, akkor a gyerekek jelentősen több időt töltenek játékkal. Ha az apa nincs jelen, az anyák több időt foglalkoznak az étellel kapcsolatos dolgokkal, például a tányérok kicserélésével vagy a konyhai eszközök elhelyezésével. Ugyanakkor kevesebb figyelmet fordítanak az étkező gyerekeikre.

Bár a kutatás szerint az apák hajlamosabbak arra, hogy étkezés közben a telefonjukat nyomkodják, és az asztalt is gyakrabban hagyják ott, jelenlétük mégis pozitív hatású: ha az apa is részt vesz a közös vacsorán, akkor a kisgyermekek figyelmét kisebb arányban vonják el az étkezésen kívül más dolgok, az anyák pedig jobban odafigyelnek a gyerekekre, például arra, hogy figyelmeztessék őket a helyes és egészséges étkezésre - foglalta össze a tapasztalatokat Jaclyn Saltzman, a tanulmány vezető szerzője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok