Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 02. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika.com

Elég, ha az ablakon keresztül napozunk?

Elég, ha az ablakon keresztül napozunk?

A napsugárzásnak káros hatásai is lehetnek, például károsíthatja a bőrt, gyorsíthatja az öregedést és fokozhatja a melanoma kialakulásának rizikóját, ugyanakkor nélkülözhetetlen a szervezetünknek.

A napsugárzásnak káros hatásai is lehetnek, például károsíthatja a bőrt, gyorsíthatja az öregedést és fokozhatja a melanoma kialakulásának rizikóját, ugyanakkor nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez fontos D-vitaminhoz. Kivédhetjük valahogy a káros hatásokat, ha nem közvetlenül tartózkodunk a napfényen, hanem csak az ablakon keresztül napfürdőzünk?
Sokan úgy gondolják, hogy az egészséghez elegendő (különösen a kellemetlenül hideg téli és kora tavaszi hónapokban), ha a napos ablak előtt üldögélnek egy-két órát, így biztosíthatják maguknak az egészség megőrzéséhez fontos D-vitamint, anélkül, hogy leégnének vagy a napsütés károsítaná a sejtjeiket.
Ez azonban nincs így. A D-vitamint a szervezetünk állítja elő, a napsütés csak aktivál egy vegyületet a bőrünkben, amely szükséges a D-vitamin termeléséhez. Az ablaküveg azonban éppen azokat a sugarakat állítja meg és nyeli el, melyek "hasznosak" a szervezetünk számára.

Ráadásul a téli hónapokban a napfény olyan szögben éri a Föld felszínét, hogy rendkívül nehéz megfelelő "mennyiséget" begyűjteni belőle, vagyis még akkor is túl kevés D-vitamin termelődhet a szervezetünkben, ha viszonylag sokat vagyunk a szabadban. Ez pedig csak még nehezebb, ha nem közvetlenül a szabadban vagyunk, hanem egy szobában, fedett helyen, egy ablak előtt.
Az ablaküveg ugyanakkor éppen azoktól a sugaraktól nem véd meg, amelyek a bőr daganatos megbetegedéseiért, a sejtek roncsolódásáért, a gyorsabb öregedésért felelősek. Ezek az UVA-sugarak áthatolnak az üvegen, ezért fordulhat elő például, hogy a világos bőrűeket akkor is veszélyeztethetik a bőrt érintő daganatos megbetegedések, ha nem tartózkodnak sokat a szabadban.

Érdemes tehát télen is kimenni a szabadba, hogy legalább valamennyi napfényt sikerüljön "begyűjtenünk", emellett pedig egyéb módokon (elsősorban az ételeinken, illetve étrend-kiegészítőkön keresztül) is pótolnunk kell a D-vitamint. Ez a mikrotápanyag ugyanis nemcsak a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen, de például az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is, melyre különösen szükségünk lehet a fertőző betegségekkel teli hónapokban.

Az, hogy ki mennyi D-vitamint tud előállítani a napfény segítségével, számos tényezőtől függ, így a szabadon lévő bőrfelülettől, a fényvédőktől és a ruházattól, az életkortól (minél idősebbek vagyunk, annál jobban csökken a szervezetünk D-vitamin-előállító képessége), valamint attól, hogy milyen árnyalatú a bőrünk. A világosabb bőrűeknek rövidebb idő is elegendő, mert náluk kevesebb a bőrt védő melanin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA