Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 19. 18:38, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Hírek

Együtt marad a három kistérség

Együtt marad a három kistérség

A jövőben is együtt kíván dolgozni a kiskunhalasi, kiskunmajsai, és a kiskunfélegyházi kistérség.

A jövőben is együtt kíván dolgozni a kiskunhalasi, kiskunmajsai, és a kiskunfélegyházi kistérség. Minderről ma (február 19-én) határozott a Kiskunok Vidékéért Egyesület LEADER akció csoportja a Kiskunfélegyházán megtartott közgyűlésükön.

A közgyűlés első részében Kapus Krisztián, a Kiskunok Vidékéért Egyesület számolt be az elmúlt évben elért eredményekről, Elmondta, a tavaly nyáron benyújtott sikeres LEADER pályázatoknak köszönhetően az első körben 450 millió forintot került a három kistérségbe. Gazdaságfejlesztésre 50 pályázó 336 millió forintot, szolgáltatásfejlesztésre az önkormányzatok és civil szervezetek közül 38-an 113 millió forintot nyertek. A gazdaságfejlesztésre irányuló projektek esetében hatalmas túligénylés mutatkozott már a benyújtáskor is. A pályázatok elbírálása után úgy tűnt 14 pályázó hiába felelt meg a követelményeknek. Ekkor a Kiskunok Vidékéért Egyesület 71 millió forint plusz forrást igényelt az irányító hatóságtól, amit decemberben meg is kapott. Ezzel a döntéssel az összes érvényes LEADER pályázat, vagyis 102 pályázat támogatottá vált 521 millió forint értékben.
Az idei költségvetés elfogadása után a 2007-2013-as időszak utolsó pályázatáról esett szó, melynek keretében tutisztika-fejlesztésre lehetett forrást igényelni. A január 15-i határidőig huszonkét pályázat érkezett be az egyesülethez, az igény a felhasználható forrás (230 millió) duplája. Jelenleg a pályázatok feldolgozása folyik.
A közgyűlés végül arról határozott, hogy a 2014-2020-as időszakban továbbra is együtt kíván dolgozni a Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza kistérsége alkotta akciócsoport. A megváltozott szabályszók szerint a jövőben nem kistérségi, hanem járási alapon szerveződik a 21 települést tömörítő egyesület.
A döntést az indokolta, hogy nagyobb akciócsoport területén hatékonyabban lehet a forrásokat felhasználni, jól és hatékonyan működik a munkaszervezet, bejáratott az ügyintézés. A döntés hozatalában a kezdetek óta folyamatosan érvényesül az üzleti, civil és az önkormányzati szféra. Az egyesületben egyenlő arányban vannak a kistérségek képviselői.
Az új szabályok értelmében három település, Kunszállás, Fülöpjakab és Tiszaalpár más körzetbe kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: