Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Július 11. 14:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Dobogón végeztek a félegyházi aratók

Dobogón végeztek a félegyházi aratók

Július 8-án Karcagon rendezték meg a XIII. Hármas-kerületi Kézi Aratóversenyt, ahol városunkat 6 csapat képviselte.

Nem hiába érkezett Kiskunfélegyházáról a legnépesebb küldöttség, mert a remek teljesítménynek köszönhetően több dobogós hely is született.

A Haleszi Gazdakör 2-es csapata aratásával, a Selymesért Egyesület pedig szépen terített, hagyományos, finom étkekkel megrakott aratóreggelijével érdemelte ki a harmadik helyezettnek járó kupát és ajándékokat. Bartáné birspálinkája pedig az aratópálinkák között aratott osztatlan sikert, amellyel a legjobb három közé kerülhetett be.

A szigorú bíráló bizottság ellenére valamennyi félegyházi csapat teljesítményét kiválóra értékelte a zsűri, így az Árpád népe, a Félegyházi legények, a Haleszi gazdakör és a Haleszi kislányok is ajándékokkal és elismerő oklevelekkel megrakodva érkeztek haza.

Az aratóversenyen részt vevő 23 csapat zeneszóval, énekkel vonult a búzatáblákhoz, ahol a munkálatok megkezdése előtt Dobos László, Karcag város polgármestere és Borbás Ferenc Jászkun főkapitány köszöntötte őket.

A megmérettetésen nemcsak kaszásoknak és marokszedőiknek, hanem még a segítőiknek is nagyon sok feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy eredményesen szerepeljenek. A zsűri nemcsak a kasza állapotát és a kézi aratáshoz szükséges eszközök minőségét nézte, hanem a hagyományos ruhaviseletet is. A kötélkészítés és a megrakott keresztek formája mellett értékelték a minőségét és a tarló magasságát, tisztaságát.

Városunk eddig minden Hármas-kerületi aratóversenyen képviseltette magát, sőt több alkalommal házigazdaként fogadta a jászok, kunok és nagykunok hagyományőrző fesztiválját. A legfőbb szervező és a csapatok toborzója minden alkalommal Ván Jenő emeritus kiskun kapitány, aki elmondta, hogy szerencsére könnyű mozgósítani a közösségeket. Külön kiemelte, hogy a kísérők között egyre több a fiatal, ami reményt ad arra, hogy az aratás hagyományának ápolása sokáig fenn fog maradni városunkban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE