Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 09. 14:13, szerda | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

Biztonságos nyári szezont ígér az ORFK

Biztonságos nyári szezont ígér az ORFK

Annyi rendőrt vezényelnek a Balatonhoz, ahányra szükség van a közbiztonság fenntartásához – jelentette ki Halmosi Zsolt, az ORFK rendészeti főigazgatója kedden Tihanyban...

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) szezonnyitó értekezletén.

A rendészeti főigazgató magyarázatul hozzátette: az idegenforgalomnak kell a magyar gazdaság egyik motorjának lennie, márpedig az a vendég, aki egyszer sérelmet szenvedett, nem tér vissza.

A keddi értekezleten mások mellett a Balaton és a Velencei-tó üdülőövezetében érintett négy megye (Somogy, Veszprém, Zala, Fejér) rendőri vezetői számoltak be arról, hogyan készültek fel az idei szezonra, hogy garantálhassák a tömegrendezvényeknek is otthont adó térségek közbiztonságát.

Az üdülőkörzetek rendőrkapitányságainak munkáját a megyei állományok átcsoportosítása mellett idén is a készenléti rendőrség több bevetési csoportja, rendészeti hallgatók és civilek segítik. A BKKB június 1. és szeptember 15. között kéthetente ülésezve végzi a feladatok koordinálását és a helyzetértékelést, a munkát ebben a szezonban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezeti. Idén kiemelt szerepet kap a közvélemény tájékoztatása és a megelőzés, ennek fontos kelléke lesz a BKKB honlapjának működtetése.

Halmosi Zsolt hangsúlyozta, hogy az üdülőkörzetekbe érkezők 99 százaléka pihenni, szórakozni szeretne. „Önöknek csak azzal az 1 százalékkal van dolguk, akik nem ezért jönnek” – mondta a rendőri vezetőknek.

Az ORFK rendészeti főigazgatója kitért arra is, hogy a túlzottnak tartott büntetések miatt sok támadás éri a rendőröket, holott nem a szankciókkal van baj, ha megfelelően, valóban a közbiztonság érdekében élnek velük. Halmosi Zsolt felszólította a rendőröket, hogy a leghatározottabban és a leggyorsabban lépjenek fel minden durva jogsértés ellen, amely a helyi lakosok és a nyaralni vágyók nyugalmát megzavarhatja, egyéb esetekben viszont legyenek kellően empatikusak és toleránsak.

Halmosi Zsolt példaértékűnek nevezte a BKKB irányításával megvalósult összefogást, amely mint mondta garancia arra, hogy nem fog romlani, sőt inkább javul a Balaton közbiztonsága az idei szezonban. Úgy fogalmazott: „az önök munkájának nem a jövő évi statisztika lesz a fokmérője, hanem hogy nyugalomban, biztonságban érzik-e magukat az emberek ezen a nyáron, és kapnak-e segítséget, ha bajba jutnak”.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke szóvá tette, hogy sem tavaly, sem idén nem sikerült eddig forrásokat szerezni a kormánytól balatoni közbiztonsági célokra, így közfeladatokat ellátó szervezetek sem jutnak központi forráshoz.

Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének elnöke az értekezleten arról számolt be, hogy a rendőrséggel együttműködve idén a BKKB-hoz tartozó négy megyében összesen 73 egyesület csaknem kétezer polgárőre vesz részt a nyaralók szubjektív biztonságérzetének megteremtésében és a közbiztonság erősítésében, nemcsak a vízpartra, hanem az attól távolabb eső háttértelepülésekre is figyelve.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.