Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2015. Április 21. 09:03, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Betegségek után járó adókedvezmény

Betegségek után járó adókedvezmény

Bizonyos betegségben, súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemélynek megfelelő orvosi igazolással lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel.

Bizonyos betegségben, súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemélynek megfelelő orvosi igazolással lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, azaz 5.250 forinttal.

Súlyos fogyatékos személynek azt a magánszemélyt kell tekinteni, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, illetve aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A betegség pontos besorolását az orvosnak kell meghatároznia, az nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe. A kedvezményre jogosító igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a beteg háziorvosa állíthatja ki.

A kedvezményt az éves személyi jövedelemadó elszámolásakor lehet érvényesíteni, de az igazolás birtokában már év közben, a munkáltatónál az adóelőleg megállapítása során is figyelembe vehető.

Az orvosi igazolással a kedvezményt elévülési időn belül visszamenőlegesen – 2015-ben a 2009-es adóévig – is igénybe lehet venni a személyijövedelemadó-bevallások önellenőrzésével, ha az állapot már a korábbi években is fennállt.

További információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén (TCC) keresztül, a 06-40/42-42-42 számon kérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 13:53, szerda | Helyi

Szép eredményekkel tértek haza a Batthyány Iskola zene-tagozatosai

November 12-én reggel fél kilenckor vette kezdetét Kalocsán a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozója.

2022. December 07. 13:42, szerda | Helyi

Komoly gyógyszerhiány jöhet

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az energiaválság egyaránt komoly nehézségek elé állította a világot, és ezt a gyógyszergyártók is megérezték.

2022. December 07. 13:34, szerda | Helyi

Madárkarácsony a Kolon-tónál a Petőfi-emlékév alkalmából

Az idei év utolsó Petőfi-túrája 2022. december 10-én lesz.

2022. December 07. 12:44, szerda | Helyi

Ingyenes mozilátogatást kaptak a Mikulástól az ovisok

December 7-8-án ismét megrendezték városunkban a Mikulás Mozit, ezzel újra felelevenítették a pár éve elmaradt hagyományokat.