Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 16. 07:08, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Bécsben is megmutatták tudásukat a kossuthos lányok

Bécsben is megmutatták tudásukat a kossuthos lányok

Az Erasmus + program támogatásával a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Intézményből 10 szociális gondozó és 5 kisgyermek gondozó-nevelő kísérőtanár és szakoktató három hetes bécsi szakmai gyakorlaton vettek részt.

A diákok: Berecki Nikolett, Lakatos Klaudia, Nagy Erzsébet, Bognár Gabriella, Surányi Kitti, Zsigmond Erzsébet, Györe Nikolett, Víg Edina, Tyukász Dzsenifer, Andrási Dorina, Sztojka Viktória, Somogyi Nikoletta, Zsibrita Zsanett, Fekete Szabina és Józsa Dominika.

Szakmai kísérő tanárok: Fekete Paula, Dr. Balogné Dévai Katalin, Tóth E. Katalin, Kovács Nóra és Schönfelder Anikó voltak.

Ausztriában nagyon fejlett a szociális ellátó rendszer és minden területen a gépesített megoldások a jellemzők. Összességében elmondható mindkét területen, hogy az óvodai foglalkoztatás ugyanúgy, mint az idősellátás is sokkal korszerűbb, mint a hazai, tehát ezen a területen is volt mit ellesni, megfigyelni a gyakorlatra kiutazó diákoknak. Európai Uniós országként hasznos lehet más tagállamok szabályait, törvényeit, rendeleteit és azok alkalmazását megismerni. A tanulók szempontjából a három hetes bécsi szakmai gyakorlat kiváló fejlődési lehetőséget jelentett és sok újdonságot hozott. Az új gépek használata segítette elmélyíteni a szakma gyakorlati ismeretét és a választott pálya iránti elköteleződést. A diákokat mindenütt megdicsérték, és minden munkahelyen jól megállták a helyüket.

Az iskolának a pályázattal legfőbb célja az volt, hogy a diákok új megoldási módszereket tanuljanak meg az ausztriai tanulmányúton, továbbfejlesztett eszközöket ismerjenek meg, bátrabban tudják használni az új megoldásokat és ezekkel a lehetőségekkel még alkalmasabbak legyenek az önálló munkavégzésre. Új helyzetekben próbálhatták ki magukat, idegennyelvi és világvárosi környezetben. Tudásuk gyarapodott azzal is, hogy most már jobban fel tudják mérni és össze tudják hasonlítani az eddig megszerzett tudásukat a külföldi ellátórendszerrel és az ausztriai munkamódszerekkel. A diákok munkáját külföldi munkahelyeken a mentorok magas színvonalúan értékelték, és Europass Mobilitási igazolványt kaptak kézhez, ami a diákoknak versenyelőnyt jelenthet majd elhelyezkedésükkor. Az utak megszervezéséhez a fogadó partnerek segítségét kérte az iskola, akik helyismeretükkel támogatták és támogatják a külföldi tanulmányutakat.

A diákok minden este munkanaplót írtak, melyben rögzítették az aznap tanultakat. A beszámolók tartalmazták, hogy milyen újdonságokat tanultak aznap, mit próbálhattak ki, hol jártak, mit láttak, mit tapasztaltak. Míg a diákok tapasztalatot szereztek a külföldi cégekről és intézményekről, megismerhették működési struktúrájukat, addig a kísérő tanárok és a külföldi mentorok figyelemmel kísérték és feljegyzést készítettek a tanulók hozzáállásáról és munkájáról a mobilitás alatt. A hazaérkezést követően pedig írásban is egyenként értékelték őket. Az értékelés négy fő szempontja a következő volt: 1. Új szakmai gyakorlat megszerzése vagy régi elmélyítése. 2. Aktivitás, vállalkozó szellem a gyakorlatok alatt. 3. Kommunikációs hajlandóság. 4 Idegen nyelv használata. A cél az volt, hogy olyan helyre utazzanak, ahol újításokkal, a szakmán belüli más módszerekkel és statégiákkal találkozhatnak, növelve ezáltal itthoni elhelyezkedési esélyeiket.

A diákok egyöntetűen pozitív tapasztalatokról számoltak be az április 14-ei sajtótájékoztatón, mikor is átvehették az iskola igazgatójától Ágoston Tibortól a jól megérdemelt Europass Mobilitási igazolványukat. Arra a kérdésre pedig, hogy vizsgáik végeztével lenne-e kedvük külföldön dolgozni, egyöntetűen „igen” volt a válasz.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.