Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 13. 14:13, kedd | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére sok a tűzeset

Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére sok a tűzeset

Az elmúlt napok csapadékszegény időjárása miatt megnövekedett a szabadtéri, erdő- és vegetációtüzek száma.

Tegnap országszerte több mint 700 tűzesethez vonultak a tűzoltók, ezek közül több mint 550 szabadtéren keletkezett. Ezek közül nem egy nagyobb kiterjedésű volt, több száz hektárnyi terület égett. A legtöbb tűz Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Az elmúlt napokban már a megnövekedett esetszámok miatt tíz megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat ezért a katasztrófavédelem javaslata alapján a vidékfejlesztési miniszter március 11-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el átmeneti időre. A határozat értelmében az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom érvényes a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, emellett tilos a parlag- és gazégetés is.

A rendelet külön felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy ne dobják el az égő cigarettát, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Szombaton a Szlovákiában található Krasznahorka vára területén is tűz keletkezett. A tűzoltási, kárelhárítási feladatok végrehajtásához a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője felajánlotta a magyar katasztrófavédelmi egységek segítségét. A szlovák társszervek a felajánlott segítséget végül nem vették igénybe-tudatta a BM OKF honlapja.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.