Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztését

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztését. A tavalyi év mérföldkőnek bizonyult a védekezés „társadalmasításában”, mely a mind nagyobb számban létrejövő, helyben azonnal reagálni képes önkéntes mentőszervezetek formájában öltött testet.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntesek létszámának növelése érdekében a lakosság körében (magánszemélyek, egyesületek, gazdálkodó szervezetek, stb…) toborzást végzett, annak érdekében, hogy a valós veszélyeztetettségekre alapozva (pl.: árvíz, belvíz) mentőcsoportokat hozzon létre.

Megyénkben elsőként (2012-ben) a területi rendeltetésű Petőfi Mentőcsoport alakult meg, melynek tagjai a 2013-as dunai árvíz védekezési munkálatai során bizonyították rátermettségüket. Az önkéntes munka kiemelt szerepére és bizonyított hatékonyságára alapozva további mentőcsoportok jöttek létre a megye valamennyi járásában (11) és 12 településén (Apostag, Csengőd, Csólyospálos, Dávod Dunafalva, Dunapataj, Kunadacs, Kunpeszér, Mélykút, Solt, Tass, Zsana). A mentőcsoportoknak egy úgynevezett Nemzeti Minősítésen kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, szakértelmüket. Bács-Kiskun megyében, az országban egyedülálló módon 2014-ben az összes megalakított járási és települési mentőcsoport megszerezte a Nemzeti Minősítést, melynek köszönhetően bevonhatók a rendkívüli időjárás, ár,- és belvíz, földrengés, erdőtűz okozta károk elhárításában felszámolásában, valamint kutatási-mentési feladatok végzésébe, ezzel segítve a hivatásos erők munkáját. A megyei igazgatóság helyi szintű szervei (kirendeltségek, tűzoltóságok) és a mentőcsoportok szoros együttműködésben hajtják végre feladataikat, legyen szó felkészülésről vagy szakfeladatok elvégzéséről.

A települési mentőcsoportok megalakítása és nemzeti minősítése 2015-ben folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.