Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. December 19. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: - Life.hu -

Az omlós, illatos karácsonyi pulyka titka

Az omlós, illatos karácsonyi pulyka titka

Karácsonykor mindenki szeretné lenyűgözni a családját az ünnepi vacsorával.

Ilyenkor fokozottan ügyelünk arra, hogy ne legyen túl ecetes a krumplisaláta, csomós a tartármártás vagy égett a mákos bejgli. Különösen pedig a vacsora sztárja, a pulyka nem lehet száraz, nyers vagy túlsült. Ha biztosra akarsz menni, az utóbbihoz adunk néhány tippet.

Az illatos, omlós pulykasült titka
A karácsonyi sült pulyka elkészítése nem egyszerű feladat. A tökéletes végeredményhez el kell érni, hogy a hús puha és omlós legyen, a bőr viszont fényes és ropogós. Ehhez az kell, hogy már a vásárlásnál figyelj arra, hogy jó minőségű pulykát vegyél. Vásárolj tudatosan helyi termelőktől friss, fiatal pulykát, a mirelitet pedig hagyd a boltban. A mennyiség majdnem olyan lényeges, mint a minőség: a tökéletes méretű pulykát úgy találod meg, ha adagonként 30-40 dekával számolsz - azt se feledd, hogy a pulykasült hidegen is mesés.
Az előkészítésre éppen akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a sütésre. A friss pulykát sütés előtt két órával vedd ki a hűtőből, a fagyasztott húst pedig egy nappal korábban a mélyhűtőből. A bőrt tisztítsd meg alaposan a tokoktól és tollaktól, majd mosd meg a pulykát kívül és belül is, végül törölgesd vagy szárítsd meg.

Így süsd, hogy tökéletes legyen!
Melegítsd elő a sütőt a sütési hőfokra, minimum 180 °C-ra. A pontos sütési időt kiszámítani nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen küldetés. Mérd le a pulykát, majd minden fél kilóra kalkulálj 20 percet, ha azonban a hús nagyobb ötkilósnál, 30-35 perccel számolj fél kilónként.

Bár a pulyka "elvan" magában a sütőben, néha nézz rá, locsold meg a szaftjával, és ellenőrizd, hogy nem égett-e meg. Vigyázz, mert ha túlsütöd, kiszárad a húsa, ha azonban nem sül meg eléggé, ételmérgezést kaphatsz, a szinte még nyers hús ugyanis baktériumok melegágya lehet. Ezért ha bizonytalan vagy a sütési időt illetően, végezz tűpróbát! Egy villával vagy hústűvel ellenőrizheted, hogy elkészült-e már a pulykasült. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a bőre ropogós legyen, az utolsó egy óra első felében tekerd fel a sütőt 220 °C-ra, 20-30 percig süsd így, majd az utolsó fél órára tekerd vissza a sütőt 180 °C-ra.

A karácsonyi pulyka receptje
Hozzávalók 6 személyre:
- 200 g aszalt gyümölcs
- 50 g mazsola
- 50 g mandula
- 300 g liszt
- 1 csomag élesztő
- só
- cukor
- 1 konyhakész, körülbelül 4 kilós pulyka
- 200 g répa
- 150 g zellergumó
- 100 g hagyma
- 500 ml húslevesalaplé
- 100 ml portói bor
- bors
- 1/2 csomag kakukkfű

Darabold fel az aszalt gyümölcsöt, majd keverd el a mazsolával, a mandulával, a liszttel, az élesztővel, egy teáskanál sóval, egy teáskanál cukorral és másfél deci meleg vízzel, lehetőleg kézi mixerrel körülbelül 5 percig. A megtisztított, megtörölgetett pulykát kívül-belül sózd meg, majd töltsd meg az aszalt gyümölcsös töltelékkel, a hasnyílást pedig zárd le hústűvel vagy fogpiszkálóval. A répát, a zellert és a hagymát hámozd meg, mosd meg, majd darabold fel, és helyezd egyenletesen a zöldségeket és 2 deci vizet egy mély tepsibe, majd fektesd rá a pulykát.

A tepsit tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, óránként locsold meg 2,5 deci húslevessel. Ha a pulykasült megsült, vedd ki a sütőből, a szaftját pedig szűrd le egy kisebb edénybe, a zsírt fölözd le, majd forrald fel. Add hozzá a vörösbort, sózd, borsozd. A pulykasültet szórd meg kakukkfűvel, és a szósszal leöntve tálald.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.