Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 27. 07:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Az IMF megállapodás kamatcsökkentést hozhat

Az IMF megállapodás kamatcsökkentést hozhat

Az elmúlt hetekben az ország kockázati megítélése is érdemben romlott, ami mögött elsősorban az európai válság eszkalálódása áll.

Az MNB áprilisi üléséről kiadott jegyzőkönyv szerint a döntéshozók között egyetértés volt a tekintetben, hogy az országnak lételeme az IMF hitel megállapodás, amely kedvezően befolyásolhatná a kockázati megítélést, és ezáltal növelné a monetáris politika mozgásterét.

A dokumentumból kiderült, hogy a többség nem látott lehetőséget a monetáris kondíciók lazítására, miközben úgy ítélte meg, hogy amennyiben a kockázati prémium emelkedése és az inflációs kockázatok növekedése folytatódik, akkor ez monetáris politikai reakciókat tehet szükségessé. Ez a megállapítás összhangban van a döntés utáni közlemény szigorúbb hangnemével. Az alapkamat pályára vonatkozó előrejelzésüket egyelőre nem módosították a CIB Bank elemzői a felfele mutató kockázatok erősödése ellenére sem, és továbbra is a negyedik negyedévre prognosztizálják az első kamatcsökkentést. 2012 végén a monetáris politika fókuszában már a 2014-es inflációs folyamatok állnak majd (az adóemelések hatása ekkora már kifut), így amennyiben sikerül tető alá hozni az IMF-megállapodást és ezzel párhuzamosan a külső környezet is viszonylag támogató marad, akkor látnak arra esélyt, hogy a Tanácsban többsége kerülnek a kamatcsökkentés mellett voksoló tagok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.