Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 10. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Az időjárás szinte berobbantotta a fákat: Itt az első támadás!

Az időjárás szinte berobbantotta a fákat: Itt az első támadás!

Az utóbbi napok meleg időjárása szinte berobbantotta a fákat: a korai meggy, cseresznye virágzik, a szilva, kajszi, őszibarack szintén. Itt az ideje, hogy gyönyörűséges fáinkat ne csak csodáljuk, hanem óvjuk is.

Az ilyenkor támadó monília – általában a virágon át a hajtásrendszerbe hatoló gomba – ellen védekezni kell, méghozzá többszörös permetezéssel. Az egyik legérzékenyebb gyümölcsféle, a meggy legalább három permetezést igényel, de más fajokat is érdemes így kezelni. A leghatékonyabb – de a tapasztalatok szerint a kiskertekben használható szerek esetében teljes sikert nem jelentő – védelmet a felszívódó szerek adják. Előbb fehér bimbós állapotban kell permetezni – mikor még a virágok nem bomlottak ki –, aztán teljes virágzásban, majd a sziromhullást, az utolsó virágok kinyílását követő napokban.

A három permetezés során érdemes két-, de akár háromféle szert is használni, kombinálni.

A virágzás utáni 1–3 héten belül jelenhetnek meg a monília által megtámadott hajtások. Ezek virágszirmai gyorsan bebarnulnak, a virág kocsánya, töve fonnyadt – olyan, mintha nem termékenyült volna meg. A levelek még ennél is jobban mutatják a bajt: előbb úgy néznek ki, mintha hervadnának, majd egy-két napon belül mintha leforrázták volna őket, később barnulnak, száradnak. Az ágakon mézgacseppek is megjelenhetnek.

A lényeg, hogy a jeleket tapasztalva minél gyorsabban levágjuk e hajtásokat úgy, hogy a megbetegített szakasz alatt még legalább 10-20 centis ágrészt is metsszünk le. A tünetek megjelenése folyamatos, akár 1-2 hétig is tarthat, ezért az ágeltávolítást is így végezzük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.