Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Április 02. 10:34, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

A személyiségi jog vagy a környezetvédelem a fontosabb, ha illegális szemétlerakáson kapunk valakit?

A személyiségi jog vagy a környezetvédelem a fontosabb, ha illegális szemétlerakáson kapunk valakit?

Napjainkban már sokszor nem megyünk el szó nélkül amellett, ha valakit illegális szemétlerakáson kapunk.

Ilyenkor mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a hulladék magán-, vagy közterületen található-e. De az is kérdéses, hogy egyáltalán nyilvánosságra hozható-e az elkövető arca vagy autójának rendszáma.

Ma már aligha van olyan település az országban, ahol a határterületeket vagy az elhagyatott erdős részeket ne borítaná be a szemét. Soroksár rendészeti osztályának térfigyelő ügyeletese nemrég két olyan felvételt is rögzített, amelyeken gépjárműből kidobott hungarocellt és egyéb zsákos hulladékot hagytak az M51-es út mellett. A felvételeket először az autók rendszámaival tették közzé, majd később módosították a képeket, kitörölték a rendszám láthatóságát.

Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában az esettel kapcsolatban elmondta: el kell dönteni, hogy mi az erősebb, a személyiségi jog vagy a környezet védelme és a szemétlerakás megakadályozása? Véleménye szerint szigorúbb törvényi előírás kellene, mely már bűncselekményekként kezelné az illegális szemétlerakást.

Számos intézkedés

Megjegyezte, Soroksár a lakosság szempontjából Budapest legkisebb kerülete, 23 ezren lakják – területileg viszont a második. A mezőgazdasági hasznosítású földterületek, az M0-ás körgyűrű, valamint a bevezető- és autóutak, autópályák lehetőséget teremtenek az illegális hulladék elhelyezésére.

Ennek a megakadályozására számos intézkedést tett a kerület – hangsúlyozta a polgármester. Több mint 60 kamerát szereltek fel, főként az érintett helyeken. Hozzátette, bíznak abban, hogy ezek visszatartó erőkként hatnak majd.

A Büntető Törvénykönyv egyik tétele foglalkozik az illegálisan elhelyezett hulladékokkal – mondta el Markó Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai igazgatója. Ebben leírják, ha valaki engedély nélkül hulladékot helyez el valahol, megsérti a hulladékgazdálkodási szabályokat, amiért akár három évig történő szabadságvesztés is kiszabható.

A jogszabály azonban nem tisztázza, hogy mekkora mennyiségű hulladék büntetendő, illetve azt sem, hogy a szemetet elhelyező illető valakinek a hulladékgazdálkodási kötelezettségét sérti meg, vagy pedig magánszemélyként szemetel. Markó Csaba megjegyezte, a bíróság egyéni megítélés alapján dönti el, mekkora büntetést szab ki ilyen esetekben.

A felvételeket a hatóságoknak mutassuk meg

Hozzátette, ha valaki saját maga kap lencsevégre egy személyt, aki épp valamilyen hulladékot helyez el, vélhetően illegálisan, akkor a legésszerűbb, ha nem a saját közösségi oldalán osztja meg a felvételt, hanem megmutatja a hatóságoknak vagy az önkormányzatnak. Így elkerülhetők a személyiségi jogi problémák, az elkövető ellen pedig akár szabálysértési eljárás is indulhat.

Közterületen szemetet elhelyezni vagy eldobni szabálysértésnek minősül – közölte Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese. A hulladékgazdálkodási törvény ugyanakkor megkülönböztet különféle hulladéktípusokat, amelyek veszélyesnek számíthatnak és károsak lehetnek a természetre – fűzte hozzá.

A szemetelők (5 ezer forinttól 50 ezer forintig) helyszíni bírsággal is büntethetők, illetve feljelentés esetén szabálysértési eljárásban már akár 150 ezer forint bírságot is ki lehet szabni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.