Hírek
2021. Január 30. 08:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A pisztácia ezért egészséges
A pisztácia nagyon népszerű rágcsálnivaló, amelyhez általában még a legkisebb közértekben is hozzájuthatunk. De vajon mennyit szabad naponta fogyasztani belőle?
A pisztácia gazdag tápanyagokban: nagyobb mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint, továbbá foszfort, B1- és B6-vitamint, káliumot, magnéziumot és rostokat is. Más dióféléhez képest kifejezetten magas a karotinoidtartalma: ez az antioxidáns segít csökkenteni egyes krónikus betegségek kialakulásának rizikóját, illetve jót tesz a szív egészségének is. Mind nyers, mind pörkölt formában sok zsírt tartalmaz: 10 dekánként mintegy 50 grammot. Ennek nagy része ugyanakkor telítetlen zsírsav, ezáltal fogyasztása hozzájárul az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez a szervezetben. Emellett a pisztácia fehérjeforrásnak sem utolsó, 100 grammjában ugyanis megközelítőleg 20 gramm protein található.
Szakértők szerint minden dióféle egészséges, beleértve a pisztáciát is, mivel remek növényi fehérjeforrások, valamint a bennük lévő zsír sem egészségtelen. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárulhat egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. A pisztáciának vérnyomáscsökkentő hatása is van a benne található fitoszteroloknak és a magas rosttartalomnak köszönhetően. Emellett akadnak egyéb összetevői, így a lutein, a béta-karotin és a tokoferolok, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, sőt egy kutatás szerint a pisztáciának prebiotikus hatása is lehet, ezért az emésztőrendszer számára is hasznos.
Érdemes odafigyelni, mert a pisztácia könnyen "eteti magát", így javasolt, hogy mérjük ki előre az elfogyasztásra szánt adagot, mivel kalóriatartalma egyáltalán nem mondható alacsonynak. Lehetőség szerint mindig héjastól vegyük, mert a pucolás lelassítja az evést, így egészen biztosan kevesebbet fogunk megenni. Emellett ajánlott sózatlan pisztáciát választani, megelőzve ezáltal, hogy túllépjük az egészséges limitet a nátriumbevitel terén.
A pisztáciát nem csupán nyersen ehetjük: pirítva, apróra vágva salátákat, ázsiai pirított rizst, tésztát is megszórhatunk vele. Ezen kívül pisztáciából is készülhet pesztó, továbbá édességekhez is jól illik. Tárolásánál figyeljünk rá, hogy szobahőmérsékleten - zsírtartalma miatt - idővel megromolhat, ezért inkább tegyük hűtőbe egy légmentesen záródó műanyag dobozban.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi
Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.
2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi
Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban
A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.
2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM