Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 16. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: BAON

A Nemzeti Színházban is bemutatják a diákok darabját

A Nemzeti Színházban is bemutatják a diákok darabját

Nagy elismerés érte a Szent Benedek Szakképző Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének színjátszó csoportját, mert október 6-án a Nemzeti Színházban mutathatják be Turonensis című darabjukat.

A nagy sikerű, díjnyertes előadás különlegessége, hogy azt az iskola egyik diákja, Révész Tamás írta.

„És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük.” Ez a bibliai idézet a vezérfonala annak a darabnak, amelyet Révész Tamás tavaly a Szent Márton-­emlékév tiszteletére meghirdetett országos drámaíró pályázatra írt. Drámájával elnyerte az első helyezést. A díjat a köztársasági elnök feleségétől, Herczeg Anitá­tól vehette át Budapesten. A pályázatot a Katolikus Pedagógiai Intézet írta ki, a győztesek jutalma volt az is, hogy a darabot a budapesti díjátadó ünnepségen is bemutathatták. A félegyházi diákok előadása a fővárosban is nagy sikert aratott, színházi szakemberek is elismeréssel szóltak róla – nyilatkozta a baon.hu-nak Andrásiné Czirle Katalin tanárnő, a színjátszó kör vezetője.

– Azt gondoltuk, hogy ezzel lezárult a Turonensis története. Ám idén tavasszal kaptam egy levelet, amelyben felkértek bennünket, hogy a Katolikus Pedagógia Intézet fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen mutassuk be a darabot. A napokban voltunk a Nemzeti Színházban egyeztetni, a helyszínt megnézni és már lázasan készülődünk a bemutatóra, amit olyan jeles személyiségek is megnéznek majd, mint Erdő Péter bíboros vagy Balogh Zoltán miniszter – részletezte a társrendező.

Révész Tamás, a Szent Benedek Szakképző Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének végzős diákja is kitörő örömmel fogadta a hírt, miszerint élete első színdarabját a legrangosabb hazai színházban is bemutathatják. Azért is fontos lehetőség ez számára, mert bár műszaki iskolába jár, de kacsingat a színművészet felé. A színjátszó kör vezetője, Andrásiné Katalin elmondta, több mint harminc éve foglalkozik diákszínjátszókkal, pályafutásának egyik legtehetségesebb diákja Tamás. A tanárnő szerint ezen a területen is megállhatja a helyét.

Rokolya Csaba igazgató hozzátette, büszkék arra, hogy műszaki és informatikai iskola lévén ekkora sikert értek el a diákjaik. A sikerben azonban a pedagógusok felelőssége is megmutatkozik, akik felkarolják a tehetségeket, mögéjük állnak, segítik a munkájukat, előre jutásukat.

Szent Márton, mint példakép

– A darabot Szent Márton megtérésére próbáltam kihegyezni. Nem elsősorban vallási és keresztény szempontból, hanem inkább erkölcsi oldaláról szerettem volna bemutatni Szent Márton püspök vívódásait, felismeréseit – nyilatkozta Révész Tamás.

– Szent Mártonról viszonylag keveset tudunk, ezért ismertebb történeteit dolgoztam át. Így például azt, amikor találkozott a koldussal és odaadta neki a ruhája felét. Ezt próbáltam modern, mindenki számára érthető formában bemutatni. A darab azzal kezdődik, amikor Mártont 12 évesen a szülei elküldték katonának. Akkoriban ez volt a legjobb dolog, ami egy kamasz gyerekkel történhetett. Ő viszont ezzel nem értett egyet. Azt szerettem volna bemutatni, hogy Márton, hite miatt, hogyan kerül ellentétbe kortársaival és saját magával, akit a családja teljesen máshogy nevelt. Azt gondolom, ez a kérdés napjainkban is érinti a fiatalokat, akik gyakran kerülnek szembe neveltetésükkel – vélekedett Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.