Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2014. Szeptember 06. 06:04, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

A Libafesztivál tömegeket vonzott már a megnyitón

A Libafesztivál tömegeket vonzott már a megnyitón

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a Libafesztivál városunkban. Rendívül nagy érdeklődés kísérte a műsorokat már a megnyitó délutánján.

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a Libafesztivál városunkban. Rendívül nagy érdeklődés kísérte a műsorokat már a megnyitó délutánján.

Az ünnepi köszöntők sorát Kapus Krisztián, városunk polgármestre kezdte meg, aki elmondta, hogy a hagyományok ápolása mindig fontos helyet töltött be a kiskunfélegyházi emberek életében. Ilyen a Móra Ferenc Művelődési Központ és az Integrál Zrt. által feltámasztott libafesztivál is, ami az elmúlt másfél évtizedben mindig nagy sikernek örvendett. Ezenkvül kiemelte a kiskunfélegyházi élelmiszeripar meghatározó szerepét a régió, a megye és a város gazdasági életében, közöttük a libaágazatot, amely sok száz család megélhetését biztosítja. Végül egy tanmese példázatával élve - melyben stílusosan a kanadai vadlibák csapatos, V-alakú repülését alapul véve - biztatta városunk lakosságát az összetartásra és egymás segítésére. Hiszen az életben csak egymás kölcsönös segítésével tudunk csak boldogulni és összefogással tudunk előre jutni.

A polgármester köszöntője után Dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója a fesztivál jelentőségére hívta fel a figyelmet. "Az évszázadok alatt felhalmozódott termelési tapasztalatok eredménye az, hogy méltán ismerik a félegyházi libamájat a világ összes jelentősebb országában. Erre az értékre folyamatosan emlékeztetjük magunkat, a fesztivállal megtiszteljük azokat az embereket, akik az ágazattal foglalkoznak. Nagyon sok munka van abban, hogy a sült, illatozó, hízott sült libamáj az asztalra kerül. A hízott libamáj méltán került a magyar értéktár körébe, a hungarikumok közé, hiszen elviszi Kiskunfélegyháza jó hírét, hírnevét."

VégülLezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke zárta a megnyitóbeszédek sorát. Az élelmiszerbiztonság és az ágazat támogatásának fontosságát hangsúlyozva mondta el, hogy milyen jelentőséggel bírnak hungarikumaink hazánk számára, közöttük a hízott libamáj, ami tovább öregbíti Magyarország elismertségét.

Az ünnepi műsor a Kaláka Együttes családi koncertjével folytatódott. Gyermekek sokasága táncolt önfeledten a színpad előtt. A közismert, ritmusos és kedves dalok sok szülőt is dúdolgatásra és éneklésre ösztönzött.

A színpad további fellépői a délután folyamán aLangaléta Garabonciások majd Szabó Balázs Bandája, illetve Tóth Vera és Zenekara volt.

Szombaton (szeptember 6-án) pedig tovább folytatódnak az érdekes programok. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség!

Programok:
Szeptember 6. (szombat):
8 óra: „KI MIT TUD” sütni-főzni a libából főzőverseny. A zsűri elnöke és a verseny házigazdája Bede Róbert mesterszakács és Szőke András filmrendező, humorista. Sültek, pörköltek, egytálételek kategóriában indulhatnak a versenyzők, de kerestetik a legszebb szakácsné és legrímesebb étek köszöntő versike is. Helyszín: Kazinczy és Korona utca.
9 óra: IV. Ludas Matyi sakkverseny a Pince 72’ Sakk Klub és a KHTK sakkszakosztályának szervezésében. Információ: Nagy György: 06-70/378-02-39. Helyszín: Művelődési Központ.
9 óra: Kerékpáros városbejáró túra. A túrát nyolcéves kortól ajánljuk biztonsággal bicikliző gyerekeknek. Láthatósági mellény viselése kötelező, a bukósisak használatát javasoljuk. A túrához kalandvágyó felnőttek is csatlakozhatnak. A túra időtartama kb. 1 óra. Úti cél : Templomdombi ásatás. A városbejáró túrát Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója vezeti. Gyülekező: 8.45-9.00 között, a Petőfi szobor mögött
10 óra: MárkusZínház. Helyszín: nagyszínpad.
11 óra: Csörömpölők gyermekkoncert. Helyszín: kisszínpad.
11.30 óra: Zsűrizés kezdete. A közönség kíséretében megkezdődik a főzőverseny étkeinek kóstolása, zsűrizése. Helyszín: Kazinczy utca és Korona utca.
12 óra: Jó ebédhez szól a nóta. A kiskunfélegyházi Népdalkör a közönség és a főzőverseny résztvevői számára libás bordalokkal kedveskedik. Helyszín: Kazinczy utca.
14 óra: I. Kunsági Néptánc Találkozó. Tíz néptánccsoport felvonulása a Kossuth utcán, majd gálaműsor. Muzsikál a Ménkű Banda. Helyszín: nagyszínpad. A találkozó a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg.
15.30 óra: KI MIT TUD” sütni-főzni libából főzőverseny eredményhirdetése. Helyszín: Kazinczy utca.
17 óra: Móra-séta. Móra Ferenc szülővárosában, gyermekéveinek helyszíneit bejárva sok érdekességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A programot a Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta vezeti. Gyülekező: 16.45-17.00 között a Petőfi-szobor mögött.
17 óra: Főző show Bede Róberttel és Szőke Andrással. A két főszakács sok humorral és kóstolással egybekötött főző show-ja. Helyszín: Kazinczy utca.
17 óra: Altatok – Palya Bea családi gyermekkoncertje. Helyszín: kisszínpad.
18.30 óra: A Libaszobor pályázat eredményhirdetése. A szakmai zsűri és a közönség szavazata alapján az öt legkiválóbb terv készítője verseng a fődíjért. A helyszínen készülő látványos alkotások mellett a művészekkel is találkozhatnak a fesztivál vendégei. Helyszín: Petőfi tér.
20 óra: Cimbaliband koncert. Helyszín: kisszínpad.
21 óra: Zséda popkoncert. Helyszín: nagyszínpad.
22 óra: Táncház a szegedi Ménkű Bandával. Helyszín: Rocktár.

A Libafesztivál állandó programjai, melyek a színpadon zajló műsoroktól függetlenül folyamatosan látogathatók:
- Hungarikum és helyi ízek bemutatója és vására a Hungarikum udvarban
- Matyóföld rózsái – Matyóföld élő népművészetét bemutató kiállítás a Művelődési Központban
- Fonoda: vállalkozó kedvű leányoknak, hölgyeknek a Padkaporos Néptáncegyüttes tagjai különböző tájegységekről származó hajfonást készítenek
- Kádár Ferkó fotószínháza: vásári élményfotózás,
- baromfitermék vásár az Integrál Zrt. pavilonjában,
- libabusz,
- libasimogató,
- mesterek utcája: kirakodó vásár- és kézműves bemutatók,
- kitelepült vendéglátóhelyek: libás étkek, kemencés lángos, kürtőskalács, házi rétes
- Polyák Borászat – Szent Vince Pincészet,
- szabadtéri művészeti műhely a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Egyesület és a Terescsényi Endre Ifjúsági Képzőművész Kör tagjaival
- Szombathelyi Árpád kiállítása a Holló-körben
- hagyományőrző kézműves játszóház a Waldorf óvodával és iskolával,
- Bartha Tóni Csúzlizdája,
- Tintaló Cirkusz,
- Néder Norbi fakörhintája,
- Felhővadászat gyerekeknek
- Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont
- A Touinform Iroda a rendezvény idején is várja az érdeklődőket a Kossuth u.1. sz. alatti új irodában
- a Libaszobor pályázat ötdöntőse a rendezvény helyszínén készíti el alkotását
- Szárnyal a Gardrób Tuning – a Natura Hungarica Alapítvány bemutatja az alföldi madárvilágot képpel, rajzzal, dallal és élőben.
- francia testvérvárosunk, Die pavilonja várja az érdeklődőket kiadványokkal és francia kézműves termékekkel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 09:36, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2023. január 29. Évközi 4. vasárnap

2023. Január 29. 09:33, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2023. január 29. Évközi 4. vasárnap

2023. Január 29. 09:27, vasárnap | Helyi

Szociális faosztás Petőfiszálláson

2023. január 16. és január 18. között 89 erdei köbméter szociális tűzifa került kiosztásra Petőfiszálláson.

2023. Január 27. 20:27, péntek | Helyi

Szalagavató ünnepséget rendeztek a Mezgében

A Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola január 27-én tartotta szalagavató ünnepségét az intézmény tornacsarnokában.