Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 18. 11:34, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A közösségért bármit megtett

A közösségért bármit megtett

Bense György volt választmányi elnök, nyugalmazott iskolaigazgató születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület az Alsótemetőben.

90 éve született Bense György, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület alapító tagja, gyémántdiplomás pedagógus, a Pro Urbe-díjjal kitüntetett közéleti személyiség. Örök nyughelyénél Laczkóné dr. Szabó Klára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke tartott megemlékezést, majd a megjelentek elhelyezték tiszteletük jeléül koszorúikat, virágcsokraikat és mécseseiket. Az emlékezést Molnár Elvira vezényletével a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának éneke tette még ünnepélyesebbé.

„Egy olyan emberre emlékezünk, aki nem csak önmagáért élt, hanem az őt körülvevő közösségért is. Igazi lokálpatrióta volt. Fiatalos lendülettel, kitűnő képességgel végezte a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának titkári munkáját. Fontosnak tartotta, hogy a kultúrával foglalkozó szervezet valóban a város kulturális életének lámpása legyen. Munkálkodott azon, hogy 1993-ban Kiskunfélegyháza legyen a Petőfi Emlékhelyek Országos Találkozójának a színhelye. Emlékérmek készítése is a nevéhez fűződik (Boczonádi Szabó József és Mezősi Károly évfordulós érmei). 1994-ben jelentős volt számára a Móra-emléknap, amelynek keretében névadónkra emlékeztünk. Sokat tett Petőfi, Móra, Falu Tamás, Holló László, Szántó Piroska emlékének ápolásáért. Munkájának köszönhetően erősödtek kapcsolataink a határon túl élő magyarsággal, Korond és Beregszász civil szervezeteivel. Kezdeményezője volt a beregszászi Móra tábla felállításának. Többször tartott előadást Klebelsberg Kunóról, emléktábla elhelyezését kezdeményezte a Haleszi iskola falán, és számos újságcikket is írt a témában. 1973-ban épült meg a Batthyány Lajos Általános Iskola, amelyet 14 évig igazgatott kiemelkedő szakmai színvonalon. Fontosnak tartotta azt is, hogy rangos művészeti alkotásoknak is helyt adjon iskolája. Így lett dísze az iskolának Holló László Kossuth-díjas festőművész Móra Ferencről készült portréja, Gáti Gábor szobrászművész „Fiú bagollyal” című alkotása és Markolt György szobrászművész Batthyány-domborműve.”- emlékezett vissza Laczkóné dr. Szabó Klára Bense György munkásságára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.