Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 24. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

A kommunizmus áldozataira emlékeznek holnap

A kommunizmus áldozataira emlékeznek holnap

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Házánál tartanak állami megemlékezést szombaton - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A kormány szombaton 10 és 18 óra között az Andrássy út 60., azaz a Terror Háza Múzeum előtt várja mindazokat, akik az emlékezés mécseseit kívánják elhelyezni a kommunista diktatúra áldozatainak tiszteletére - áll a KIM közleményében.

A múzeumnál 16 órától Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója és Balás-Piri László, a Kelet-és Közép-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke mond beszédet. A megemlékezésen bemutatják Ákos új klipjét, és fellép Váczi Eszter énekes, dalszerző is.

A KIM közlése szerint az emléknap alkalmából szombaton egész nap ingyen látogatható az idén tízéves Terror Háza Múzeum, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott. Délelőttől a már előre bejelentkezett látogatói csoportok tárlatvezetéséhez ismert művészek csatlakoznak. A rendhagyó tárlatvezetésen Bársony Bálint zenész, valamint Laklóth Aladár, Kautzky Armand, Fazekas Andrea és Gubik Ági színészek személyes, családi élményeikről is beszélnek, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson a kommunizmus időszakáról.

2000 óta, az első Orbán-kormány döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Azért ez az emléknap dátuma, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

A KIM közleménye szerint a kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Európában egymillióra becsülik. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által, jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított - hangsúlyozza a minisztérium közleménye.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére