Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2019. Március 07. 12:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A híres magyar festőre és grafikusra emlékeztek

A híres magyar festőre és grafikusra emlékeztek

Holló Lászlóra, a gimnázium egykori tanulójára, Kossuth- és Munkácsy-díjas Kiváló és Érdemes művészre emlékeztek március 6-án a Móra Ferenc Gimnázium épületében található emléktáblánál.

Az ünnepségen az iskola tanárai és diákjai mellett Rosta Ferenc, az iskola ny. igazgatója és Balla László alpolgármester úr is tiszteletét tette.

A nagynevű festőművészről Szabó Ildikó művésztanár beszélt a megjelenteknek:

Holló László 1887. március 6-án született Kiskunfélegyházán egy olyan családba, ahol a szellemi erők és a tenni akarás mély emberséggel is párosult. Édesanyját korán elvesztette, édesapja a gimnázium akkori igazgatója, id. Holló László egyengette és támogatta fia kibontakozó tehetségét. 18 éves korában már nem volt kétséges, hogy festőművész lesz az ifjú Holló László.

Az érettségi után Budapesten Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál az akkor Magyarország két legkiválóbb, legismertebb festőművészének növendékeként a Képzőművészeti Főiskolán (ma a Képzőművészeti Egyetem) a mintarajz tanodában tanult. Egy év múlva Kalmár Józsefné által alapított ösztöndíjjal Münchenben Hollósy Simon növendéke lehetett. Spanyolország, Itália következett.

Tanulmányutak, melyekben talán a legmeghatározóbb a párizsi tartózkodása volt. Ezután hazatérhetett egy rövid időre újabb ösztöndíjért folyamodni, mely lehetővé tehette volna a további külföldi tanulmányutakat. Kérését azonban akkor a szülőváros megtagadta, melynek súlyos következménye lett.

Szakított a várossal majdnem egy emberöltőre és Debrecenben telepedett le, ahol 1914-ben megtalálta élete szerelmét. A mi városunkban azonban két nagy jelentős ember Holló László és Móra Ferenc kiemelt szerepet kapott azóta is. Két művész díszpolgárunk lett egészen a rendszerváltásig. Móra Ferenc, aki hegedűjátékával szórakoztatta az ifjú Holló Lászlót gyermekkorában és Holló László, aki Móra Ferenc árnyékában nőtt fel. Mindkettőjük neve a Móra Ferenc Gimnáziumhoz kapcsolódik, ezért is emlékeznek olyan nagy szeretettel meg róluk minden évben.

S noha Holló László nem itt Kiskunfélegyházán élt és alkotott, de minden rezdülése, ecsetjének minden vonása innen származik. Az itt eltöltött gyermekkor az edzője. Mélysége és fájdalmas lüktetése képei expresszív kifejező erejének. Idős korában így emlékezett erről:
„Festői látásom egész zsenge koromban megvolt. 73 éves fejjel még most is a nagyapám újfalusi tanyáját, a félegyházi piaci kofákat látom a maguk ragyogó színességükben. Ez üldöz, ez kerget egész életemen keresztül.”

Az ünnepség zárásaként a megemlékezők elhelyezték tiszteletük koszorúit az emléktáblánál.

(Fotók: Fábián Adrien - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 10:00, vasárnap | Helyi

A befagyott váll szindróma

A malomkörzés már régen nem menne önnek sem, sőt lassan már a kezét felemelni is egyre nehezebb?

2022. Január 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Szálló por - továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség szintje a szálló por miatt.

2022. Január 14. 12:17, péntek | Helyi

Él-e még a lehetőséggel, hogy a házát megszenteljék?

Dr. Ónodi Izabella képviselő asszony nyilatkozott a megyei hírportálnak e kérdéssel kapcsolatban.

2022. Január 14. 08:46, péntek | Helyi

Hogyan alakult a demográfiai helyzet Bács-Kiskunban?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába.