Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 24. 17:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Együttkiskunfélegyházáért

A földtörvény alaposan kitolt a Haleszban és Selymesben élőkkel

A földtörvény alaposan kitolt a Haleszban és Selymesben élőkkel

Eddig sem volt könnyű dolga azoknak, akik ilyen, többnyire 600 és 850 négyzetméter közti alapterületű kis földterületen próbálták megteremteni minimális túlélési feltételeiket.

Nadrágszíjtelkek... - a kiskunfélegyházi Halesz és Selymes kerületek településképnek szerves részei.

Eddig sem volt könnyű dolga azoknak, akik ilyen, többnyire 600 és 850 négyzetméter közti alapterületű kis földterületen próbálták megteremteni minimális túlélési feltételeiket. Túlélésről beszélhetünk az ő esetükben, hiszen legnagyobb részüknek ténylegesen ez az otthona.

Otthont teremteni azonban itt már csak azért sem nagyon lehet, mert a területnek mindössze 3%-a, azaz mintegy átlagosan 25-30 négyzetméter beépíthető a jelenlegi rendelkezések szerint, s ez legfeljebb egy igen apró, szinte fészer-méretű épületre vonatkozhat.

A kiskerttulajdonosoknak azonban most még ennél is jelentősebb nehézségekkel kell szembenézniük, ha meg akarnak válni ingatlanjuktól. Az új földforgalmi törvény márciusban életbe léptetett rendelkezéseinek értelmében ugyanis egy kiskertet eladni körül-belül ugyanolyan komoly adminisztrációval jár majd, mint egy szántóföld kategóriájába eső földterületet.

Az állam vagy az adott önkormányzat elővásárlási joga nyilván nem a tulajdonosok szempontjából problémás, azonban a beszerzendő számos biztonsági papír és a kitöltendő szerződéspéldányok eljuttatása a jegyzőhöz, majd a 60 napnyi várakozási idő, amíg a jogosultak élhetnek elővásárlási jogukkal, csak úgy őket sújtja, mint a még fel sem állt illetékes szakigazgatási hivatal, illetve a helyi földbizottság hosszadalmas véleményezési procedúrái.

Mindezek értelmében akár több, mint fél évet is várakozhatnak a végső döntésre.

A probléma országos, hiszen jóformán minden kisebb-nagyobb településen számos nadrágszíjtelket találunk. Nálunk, Félegyházán is, a Halesz és Selymes lakói évek óta egyre nehezedő körülmények között kénytelenek művelni parcelláikat és túlélni házaikban.

Vajon meddig feszíthető még a húr az ő helyzetükben?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.