Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 12. 08:55, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat látogatása Erdélyben

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat látogatása Erdélyben

Európa népei és nemzeti kisebbségei közötti jelképes hidak építése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat delegációja Rideg László elnök vezetésével látogatást tett az erdélyi Fehér és Hargita testvér megyéknél.

Európa népei és nemzeti kisebbségei közötti jelképes hidak építése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat delegációja Rideg László elnök vezetésével látogatást tett az erdélyi Fehér és Hargita testvér megyéknél.

Az európai regionalizmus egyik alapgondolata az, hogy az ember mindennapi életminőséget meghatározó érdekeit, az egyedi és összetartozó tájegységre jellemző adottságokat, igényeket a területi önkormányzati szint – amely elnevezésétől függetlenül lehet a megye, tartomány, provincia vagy akár a régió - jelenítse meg. Így ennek a szintnek az önkormányzata képviselheti az ott élőket az állampolgár és a nemzeti kormány közötti párbeszédben.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak lényeges eleme az a körülmény, hogy a megye több nemzeti kisebbségnek ad otthont és határainkon túl is jelentős számú magyar kisebbség él. A megyében élő nemzetiségek és a határon túli magyarság múltjának, jelenének, nemzeti identitásuk fenntartásának alapvető kérdése az anyanyelv megőrzése és a hagyományok ápolása. A megyei önkormányzat kiemelt figyelmet szentel nemzetiségi politikájának, és számos testvérmegyei kapcsolatot ápol.

Európa népei és nemzeti kisebbségei közötti jelképes hidak építése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat delegációja Rideg László elnök vezetésével látogatást tett az erdélyi Fehér és Hargita testvér megyéknél, mely együttműködéseknek több éves hagyományai vannak. Gyulafehérváron évente részt veszünk a rendszeresen megrendezésre kerülő „Tasty Alba” és az Apulum Mezőgazdasági Szakkiállításon és Vásáron. Ez a két meghívás jó alkalom arra, hogy megyénk kiváló borait, és tájjellegű mezőgazdasági termékeit bemutathassuk az erdélyi kiállítás látogató közönségnek, illetve a szakma képviselőinek. Az elmúlt időszak legjelentősebb közös programjai Hargita megyével az egészségügyi szűrővizsgálatok voltak, amelyeket a Kecskeméti Megyei Kórház orvosainak közreműködésével bonyolítottunk le. Az idei évben Csíkszentgyörgyön kerül sor a szűrőprogram megvalósítására.

A mostani látogatás során a testvérmegyék képviselői megállapították, hogy a fenntartható fejlődés közös kihívás a térség országai számára és egyben a nemzetközi együttműködés fontos alapja, mely közös útkeresést tesz szükségessé. Borboly Csaba a Hargita Megyei tanács elnöke, Ion Dumitrel a Fehér Megyei Tanács elnöke és Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megállapodtak abban, hogy az együttműködést kiterjesztik többek között a következő területekre is:

  1. Mezőgazdaság és vidékfejlesztés: a Leader csoportok és települési önkormányzatok közötti együttműködések generálása. Egymás hagyományos, tájjellegű termékeinek kölcsönös promóciója helyi élelmiszeripari vásárokon és kiállításokon. A két megye mezőgazdasági szakmai szervezetei és termelői közötti szakmai tapasztalatcsere kezdeményezése. A helyi piacokat és helyi értékesítést végző gazdaságok módszereinek megismerése. A természeti katasztrófák elleni védekezés jó példáinak bemutatása. Innovatív megoldások ismertetése az élelmiszertermelés és feldolgozás területén. A falu- és tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, közös szakmai rendezvények lebonyolítása.
  2. Kulturális együttműködések: A magyar nemzeti értékek program megismertetése a testvérmegyékkel, a nemzeti értékeink széles körű külföldi bemutatása, megismertetése nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményünknek, természeti és épített értékeinknek, valamint a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeinek gyűjtése a határon túl. A megyék népzenei és néptáncegyütteseinek kölcsönös meghívása egymás kulturális fesztiváljaira.
  3. Területfejlesztés: Jó gyakorlatok átadása üzleti infrastruktúrafejlesztésről, iparterületek, ipari parkok és inkubátorházak kialakításáról és működtetéséről. Közös turisztikai termékek fejlesztése és promóciója. Részvétel a Kárpát-medencei szakképzési klaszterben. Jó gyakorlatok a megújuló erőforrások alkalmazására a települési intézmények energiaellátásában.

A nemzetközi együttműködések pénzügyi alapját alapvetően a pályázati úton megszerezhető források képezik a transznacionális, interregionális és határmenti programok keretében.

Rideg László
elnök
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).