Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Május 30. 17:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

6 tipp, hogy szeressen a főnökünk

6 tipp, hogy szeressen a főnökünk

Előfordulhat, hogy valamiért nem vagyunk a felettesünk kedvencei, vagy egyszerűen nem figyel fel ránk. Ezekkel a tippekkel elérhetjük, hogy elismerjen minket, és hatékony legyen a kapcsolatunk.

Kedveljük meg, hogy kedvelhessen
Mindenki érzi a lelke mélyén, ha valaki ki nem állhatja. A legtöbb esetben a munkavállalók is úgy állnak a főnökükhöz, hogy valami oknál fogva nem ő a kedvencük. Például, mert nem értenek egyet a döntéseivel, nem szeretik a stílusát, félnek a reakcióitól. Pedig mindenkinek vannak olyan tulajdonságai, amitől szerethetővé válik, keressük meg ezeket a felettesünkben is! Gondoljunk arra, hogy mennyire korrekt tud lenni vitás helyzetekben, hogy kiáll másokért, céltudatos,k vagy amikor munka után beszélgettünk, milyen lelkesen mesélt a gyerekeiről. Ha vele kommunikálunk, gondoljunk ezekre a dolgokra, pozitívan álljunk hozzá. Az őszinte érzésekkel könnyebben elérhetjük, hogy ő is hasonlóan vélekedjen rólunk.

Készüljünk fel a párbeszédekből!
Mondjuk ki őszintén, sokunkat azért nem kedvelnek a felettesei, mert bizonyos helyzetekben nem jól reagálunk. Hányszor van olyan helyzet, hogy kérdez tőlünk valamit a főnökünk, amitől lefagyunk, majd csak össze-vissza habogunk. Ha mi is ebbe a típusba tartozunk, akkor érdemes felkészülni. Mégis hogyan? Ha nagyjából tudjuk, milyen kérdésekkel bombáz minket majd a vezető, írjuk le, mi lenne a tökéletes válasz, akárcsak egy film forgatókönyvénél. Például, ha ezzel fordul hozzánk: A legutóbbi értekezleten nagyon hallgatag volt, pedig számítottam az ötleteire. Azelőtt így reagáltunk volna: „Öööö, csak fogalmam sem volt mint mondjak.” Helyette válaszoljuk ezt: „Szerettem volna alaposabban átgondolni a témát, és később leírni önnek a véleményemet.” Ugye mennyivel jobban hangzik a második verzió? Ha pedig eleget gyakorolunk, a jövőben sokkal frappánsabban tudunk felelni a váratlan szituációkban is.

Igen, beismerem!
„Mindenki hibázik, aki dolgozik.” – biztosan sokat hallottuk már ezt a mondást, éppen ezért tényleg érdemes szem előtt tartani. Ha tényleg elrontottunk valamit munka közben, esetleg bajt csináltunk, ne próbáljunk arra játszani, hogy esetleg nem derül ki. Vegyünk egy mély levegőt, és mindent valljunk be a főnökünknek, majd rögvest álljunk elő egy megoldási javaslattal, hogyan orvosolhatnánk a problémát. Így kevésbé lesz ideges, és értékeli azt, hogy ki mertünk állni magunkért. Az őszinteség pedig minden helyzetben szimpatikussá tesz minket, mintha csak hárítanánk a felelősséget, vagy buta kifogásokkal mentegetőznénk.

A „nem” is jó válasz
A vezető pozícióban lévő emberek szeretik az őszinteséget, még akkor is, ha éppen valaki ellentmond nekik. Például, ha úgy érezzük, egy olyan határidőt szab meg nekünk egy munka leadására, amit képtelenség betartani, inkább jelezzük neki a kétségeinket. Még mindig jobb, mintha képtelenek vagyunk betartani a megadott dátumot, és úszunk mindennel. Ha pedig egy későbbi időpontot mondjunk, és mégis sikerül előbb végeznünk a feladatainkkal, az csak hab a tortán. Vagyis ne mondjunk mindenre meggondolatlanul igent, csak azért mert meg akarunk felelni. Akár nemleges választ is adhatunk, csak indokoljuk meg, miért gondoljuk így. Biztosan értékeli majd az őszinteségünket.

Ne csak a minimumot
A legtöbben hajlamosak arra, ha a főnökünk váratlan dolgot kér tőlük, hogy azt válaszolják: „Ez már nem az én feladatom.” „Nem tudom, hogy hogyan kéne csinálni.” Ha szeretnénk, hogy a főnökünk kedveljen minket, ne csak azt a minimumot teljesítsük, ami benne van a munkaköri leírásunkban, hanem legyünk nyitottabbak. Persze ez nem azt jelenti, hogy olyan dologba vágjunk bele, amit nem tudunk megcsinálni, de legalább válaszoljuk azt: „Megpróbálom megoldani.” „Kitalálom, mit lehetne csinálni, vagy kihez lehetne fordulni.” Az extrán befektetett energia hamar megtérül majd.

Mindig van választás
Amikor beállítunk a főnökünkhöz egy problémás üggyel kapcsolatban, soha ne így kezdjük a mondandónkat: „Mi legyen akkor a megoldás?”, hanem vessünk fel neki néhány lehetséges megoldást: „Itt van ez az eset, én arra gondoltam, hogy a következőket lehetne tenni.” A felettesünk örül majd annak, hogy nem neki kell hirtelen egy válasszal előállnia, hanem megkönnyítjük az Ő munkáját is azzal, hogy csak ki kell választania a mi javaslataink közül a megfelelőt. Ha pedig egy negyedik ötlettel áll elő, akkor is álljunk hozzá nyitottan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.