Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2019. November 08. 12:27, péntek | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

100 éve született a hajtókirály

100 éve született a hajtókirály

A családja Csongrádhoz, a katonaság Szenteshez, a lovak szeretete pedig Bugachoz kötötte a magyar lovassport kiemelkedő alakját, a száz éve született Abonyi Imrét.

A kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok a Bugacpuszta melletti Bócsán született Greskovics Imreként. A család fölműveléssel foglalko­zott, és több mint 300 évvel azelőtt telepedett le Csongrádon. Imre is ott végezte a gimnáziumot 1932-ben, majd Szarvason szerzett gazda oklevelet 1940-ben.

Az Állattenyésztési Főiskola elvégzése után Szentesre vonult be katonai szolgálatra a huszárokhoz, ahonnan az orosz frontra vezényelték. Ott hadifogságba esett, és csak 1947-ben került haza. 1950-től néhány évig Csongrádon élt, a névváltása is oda kötődik. A kommunista rendszerben nem nézték jó szemmel a „kulák” Greskovics nevet, így egyik felmenői ágáról az Abonyit választotta.

Ezt követően a szakmájában is tudott dolgozni, a lovassportban pedig sikert sikerre halmozott, kétszer nyert világbajnokságot, négyszer pedig Európa-bajnokságot. István Ferenc, aki maga is rajong a lovakért, a 80-as években találkozott Abonyi Imrével. – Barátságos, közvetlen, jó humorú embernek ismertem meg, élmény volt vele találkozni – mesélte.

A technikás versenyző nem csak rá volt nagy hatással, az Apel­doorn-i világbajnokság után a holland királynő „fogathajtó királynak” nevezte, a maga is lo­­vas Fülöp herceg pedig barátságával tüntette ki: magyarországi látogatásukkor még Bugacon is meglátogatták Erzsébet királynővel.

Bugacon emléktába emlékeztet Abonyi Imre ménesvezetőre.

(Cikk forrása: delmagyar.hu / Majzik Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 27. 15:38, csütörtök | Helyi

Lottólázban ég az ország

Az egész ország lottólázban ég, hiszen a múlt héten sem volt telitalálatos szelvény, így minden eddigi rekordot megdönt az ötös lottó várható főnyereménye.

2020. Február 27. 15:33, csütörtök | Helyi

Hetven éve mutatták be az első magyar színes filmet

Hetven éve, 1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga.

2020. Február 27. 13:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

A Kiskunfélegyházán és környékén 2020. 7. hetében újszülöttek, házasságot kötők és elhunytak névsora az alábbiakban olvasható:

2020. Február 27. 12:11, csütörtök | Helyi

Félegyházi játszóélmények hegyen-völgyön át

Megújuló parkok, játszóterek hívogatják városszerte a félegyháziakat.