Városlista
2019. november 18, hétfő - Jenő

Hírek

2019. November 08. 12:27, péntek | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

100 éve született a hajtókirály

100 éve született a hajtókirály

A családja Csongrádhoz, a katonaság Szenteshez, a lovak szeretete pedig Bugachoz kötötte a magyar lovassport kiemelkedő alakját, a száz éve született Abonyi Imrét.

A kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok a Bugacpuszta melletti Bócsán született Greskovics Imreként. A család fölműveléssel foglalko­zott, és több mint 300 évvel azelőtt telepedett le Csongrádon. Imre is ott végezte a gimnáziumot 1932-ben, majd Szarvason szerzett gazda oklevelet 1940-ben.

Az Állattenyésztési Főiskola elvégzése után Szentesre vonult be katonai szolgálatra a huszárokhoz, ahonnan az orosz frontra vezényelték. Ott hadifogságba esett, és csak 1947-ben került haza. 1950-től néhány évig Csongrádon élt, a névváltása is oda kötődik. A kommunista rendszerben nem nézték jó szemmel a „kulák” Greskovics nevet, így egyik felmenői ágáról az Abonyit választotta.

Ezt követően a szakmájában is tudott dolgozni, a lovassportban pedig sikert sikerre halmozott, kétszer nyert világbajnokságot, négyszer pedig Európa-bajnokságot. István Ferenc, aki maga is rajong a lovakért, a 80-as években találkozott Abonyi Imrével. – Barátságos, közvetlen, jó humorú embernek ismertem meg, élmény volt vele találkozni – mesélte.

A technikás versenyző nem csak rá volt nagy hatással, az Apel­doorn-i világbajnokság után a holland királynő „fogathajtó királynak” nevezte, a maga is lo­­vas Fülöp herceg pedig barátságával tüntette ki: magyarországi látogatásukkor még Bugacon is meglátogatták Erzsébet királynővel.

Bugacon emléktába emlékeztet Abonyi Imre ménesvezetőre.

(Cikk forrása: delmagyar.hu / Majzik Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 16. 17:04, szombat | Helyi

Külföldről vásárolsz online?

Új áfaszabályok lesznek!

2019. November 16. 09:59, szombat | Helyi

Szakmai nappal indult az 5 éves ciklus

A régi hagyományok szerint tartotta az új választási ciklus első polgármesteri fórumát november 14-15-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpontban.

2019. November 16. 09:57, szombat | Helyi

Megmérettettek a megyei borok

Olyan érdeklődés fogadta, hogy egy tűt sem lehetett leejteni a kecskeméti Sheraton Hotel konferenciatermében, mely a tavalyi évhez hasonlóan idén is helyszínt biztosított a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrának.

2019. November 16. 09:53, szombat | Helyi

Hat tipp a ráncok ellen

Késleltetett öregedés