Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2014. November 13. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: origo.hu

Ezt tervezi a kabinet az útdíjjal

 Ezt tervezi a kabinet az útdíjjal

Jövőre a tehergépjárművek mellett a buszokra is kiterjesztenék az e-útdíjat – erről a csütörtöki kormányülésen tárgyalnak – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Jövőre a tehergépjárművek mellett a buszokra is kiterjesztenék az e-útdíjat – erről a csütörtöki kormányülésen tárgyalnak – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Arra a felvetésre, miszerint az ÁSZ a költségvetési javaslat kockázatai között vette számba, hogy az e-útdíjból várt bevételnövekedést eredményező intézkedést még nem ismertette a kormány, ami 40 milliárd forintos tétel, az internetadó visszavonása pedig 25 milliárd forintos bevételkiesés, a tárcavezető közölte: az e-útdíjhoz kapcsolódó intézkedésekről a csütörtöki kormányülésen tárgyalnak.
Buszokra is kerülhet e-matrica

A lehetséges megoldások között említette a kötelező e-matrica kiterjesztését a tehergépjárművek mellett a buszokra, így ennek a pénznek egy része teljesíthető. Hozzátette: a tartalékok közül az országvédelmi alapban 60 milliárd forint van, az általános tartalékban pedig 100 milliárd, ebből ez a kieső összeg pótolható.

A költségvetés reális, jól megtervezett, ezt az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és a Költségvetési Tanács is kimondta – mondta Varga Mihály az M1 Az Este című műsorában.
Varga Mihály közölte: a reklámadó kulcsát nem azért emelték meg, hogy a kieső összeget pótolják. Hangsúlyozta: a reklámadó közös teherviselés, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, akik nagyobb szereplői a piacnak, azoknak több adót kell fizetni. A reklámadó legfelső kulcsának megemelése nem az RTL Klubról szól, ismeretei szerint 2015-ben az adó mértéke a TV2-t is érinteni fogja - mondta.

Arra, hogy az ÁSZ szerint bizonytalan az az összesen 40-70 milliárdos tétel, amit az áfánál az adóbeszedés hatékonyságának javításától, az online pénztárgépek kiterjesztésétől, illetve a kisadóktól várnak, kijelentette: szerencsére szeptember-októberben többlete van az államháztartásnak, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Abban persze igaza van az ÁSZ-nak, hogy amíg csak 1 forintnyi befizetetlen áfa van, addig a hatékonyságot javítani kell - tette hozzá.
Vasárnapi zárva tartás is terítéken

A gazdasági növekedés 3,9 százalék volt a második negyedévben, ezzel Európában a 2. helyen vagyunk. A vasárnapi zárva tartás tervéről még tartanak az egyeztetések, a megbeszélések a kompromisszumos megállapodás irányába mutatnak - mondta a miniszter. A devizahitelek forintosításával kapcsolatban ismertette: egy átlagos hiteles 1,5 millió forintot nyer vissza az elszámolás után, a bankok 1100 milliárd forintot fizetnek vissza. Arra a kérdésre, hogy miért piaci árfolyamon történt a forintosítás, a miniszter megjegyezte: egy átlagárfolyam van, ami valóban közel van a piacihoz, de egy picit azért kedvezőbb annál.

Véget kell vetni az apróbetűs korszaknak

Hangsúlyozta: a kormány mozgásterét egyrészt az korlátozza, hogy a 650 ezer forinthiteles nem járhat rosszabbul, mint a devizahitelesek, másrészt a Kúria kimondta, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie. A törlesztőrészletek mellett egyötöddel csökkenhet a hitelek tőkerésze is. A nehéz helyzetbe került adósokat a kormány a moratórium fenntartásával, és a Nemzeti Eszközkezelő megnövelt forrásaival segíti - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: tisztességes banki hitelezésre van szükség, az ügyfélnek, a gazdaságnak egyaránt, véget kell vetni az "apróbetűs rész korszakának". Az ügyintézés járulékos költségeit a bankoknak kell viselniük - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 17:05, hétfő | Belföld

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

2021. Október 25. 15:08, hétfő | Belföld

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

2021. Október 25. 14:05, hétfő | Belföld

Kegyetlen gyilkosok utáni nyomozás zárt le a rendőrsé

A nyomozók befejeztek egy tavalyi gyilkossági ügyet. A 18 órán belül elfogott, azóta letartóztatásban lévő tetteseket védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

2021. Október 25. 09:45, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.