Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Csak kreatívan

2014. Január 30. 16:36, csütörtök

Egyedi gyertyák egyszerűen

Egyedi gyertyák egyszerűen

Nem csak hasznos, de varázslatos fénye csodás hangulatot teremthet a szobánkban, egy stresszes nap után nyugalmat kölcsönöz és romantikus érzésekkel tölt meg minket.

Régi idők óta a gyertya nélkülözhetetlen fényforrás számunkra. Nem csak hasznos, de varázslatos fénye csodás hangulatot teremthet a szobánkban, egy stresszes nap után nyugalmat kölcsönöz és romantikus érzésekkel tölt meg minket.

Kellékek:

Viasz (lehet fehér, színes, vagy régi gyertya maradványai is.)
Gyertyaforma (Hobbiboltokban beszerezhető, de helyettesíthetjük régi edényekkel, üres konzervdobozzal, vagy gyümölcslé dobozából készített kocka, háromszö formával.
Kanóc (Hobbiboltokban megvásárolható, és ha veszünk érdemes, fém talpú kanócot választanunk, sokkal könnyebb vele a munka, de a kanócot házilag is elkészíthetjük.)
Nagyobb lábas víznek
Olló
Kisebb fém, lábas a gyertya olvasztásához, lehet üveg is csak szét ne pattanjon a hő hatására (konzervdoboz is jó)

Elkészítés:

Először is, törjük össze a gyertyáinkat apró darabokra, vagy még jobb ha lereszeljük, így sokkal gyorsabban és egyenletesebben olvad el. Ha ezzel megvagyunk, rakjuk bele egy fém kis edénykébe, ebben fogjuk megolvasztani. Egy lábasba forraljuk fel a vizet, majd állítsuk bele a vízfürdőbe a konzervdobozt vagy a fém edénykét.

Fontos: A viasz olvadáspontja 60 fok, közvetlenül nem szabad tűzön olvasztani, mert tűzveszélyes! Mindig vízfürdőben olvasszuk!
Ezt követően, ha nincs fém talp a kanócunkon, akkor házilag elkészíthetjük ezt is egyszerűen. Ha van olyan teamécses, amit már elégettünk, az aljában lévő fém talpát ne dobjuk ki, könnyek kivehetjük és felhasználhatjuk. A fémen lévő lyukat tágítsuk ki, és vágjunk le a kanócunkból akkora darabot amekkorára szükségünk lehet. A kanóc egyik végét mártsuk bele a megolvadt viaszba, majd a fémtalpunkon húzzuk át, és fogóval szorítsuk össze. Majd a talpánál fogva a kanócot pár pillanatra mártsuk bele a viaszba, és hagyjuk megdermedni. Ha nincs elhasznált mécsesünk, aminek a fémtalpát használni tudjuk, megfelel erre a rajzszög is, amit pillanatragasztóval rögzíthetünk a kanóchoz, mielőtt a viaszba mártanánk.

A következő lépést több féleképpen megoldhatjuk. Egyik megoldás, ha nincs a kanócunk végén fém talp, akkor a legegyszerűbb, ha hurkapálcára rákötjük az egyik végét, és a formába lógatjuk. Megcsinálhatjuk úgy is, hogy egy kartonlapba vágunk egy lyukat, belefűzzük a kanócot és úgy lógatjuk bele a formába. Mind a két megoldás megtartja a kanócunkat, nem fog belecsúszni a viaszba.

Az utolsó lépésként, ha a felmelegített viaszunk elérte a megfelelő állagot, óvatosan öntsük a már előre elkészített gyertyaformákba. A gyertya méretétől függően 15-30 percre hagyjuk kihűlni, hogy teljesen szilárd állapotú legyen. Fontos, hogy csak akkor bontsuk ki a formánkból a gyertyánkat, ha már teljesen megszilárdult.

Variációk egyedi gyertyákhoz:

Rengeteg ötlettel, aprósággal fel lehet dobni a gyertyáinkat, lehet különleges alakja, vagy illatos gyertyát is készíthetünk! Adunk pár tippet, amivel egyedi lehet szobánk új dísze.
Ha színes gyertyát szeretnénk, egyszerű dolgunk van. Vehetünk olyan színű gyertyát, amire vágyunk, vagy egy egyszerűbb megoldás, ha fehéret veszünk, és apróra reszelt zsírkrétát rakunk hozzá mikor olvasztjuk a gyertyatörmeléket. Fontos azért arra figyelni, hogy sok más színű gyertya maradékot ne keverjünk össze, mert akkor csak egy sötétszürke szín jön ki belőle.

Ha külön-külön olvasztjuk fel a színes viaszt, és egyesével öntjük egymásra, úgy, hogy várunk kicsit minden szint után hagy dermedjen a viasz, akkor csodás, több színű gyertyatömböt készíthetünk. Ezen felül, ha még illatossá is szeretnénk tenni gyertyánkat, önthetünk bele illóolajat, ami még hangulatosabbá teszi a házilag készített gyertyánkat.
Önthetünk bele gyertyahomokot, vagy viaszgyöngyöket, de feldobhatjuk szárított virágszirmokkal, kavicsokkal, kagylókkal, üveggolyókkal, illetve gyakorlatilag bármit belerakhatunk, ami nem gyúlandó.
Ha az olvadt viaszt kiöntés előtt habosra verjük, érdekes hatást érhetünk el.

Egy különleges módszerrel még lukacsos gyertyát is készíthetünk. Ugyan úgy készül, mint a fent leírtak csak kicsit megbolondítják jégkockával aminek a hatására lyukas felületű lesz a gyertya. A formába öntsünk egy kis olvasztott viaszt, majd erre rá apróra tört jégkocka darabokat, és erre ismételten öntsük rá a maradék viaszunkat. Tegyük be a hűtőbe vagy az erkélyre, várjuk meg amíg megszilárdul és ha ezzel megvagyunk, mosogató fölött vegyük ki a formából a gyertyát.

Utolsó tippként egy igazi különlegességet hoztunk, lufi segítségével készített gyertya. A fent leírtak szerint felmelegítjük a viaszt. Langyos vízzel töltsünk meg egy lufit, és kössük el a száját. Óvatosan mártogassuk bele a lufink alját a viaszba, annyiszor amíg el nem éri a kellő vastagságot számunkra. Az egyes mártogatások között hagyjunk 5-10 másodperc szünetet, hogy egy kicsit meg tudjon dermedni az előző mártogatásból fennmaradt viasz. Ha elértük a kellő vastagságot (legalább 6-8 mártogatással) akkor várjunk addig, amíg teljesen megszilárdul, majd fejjel lefelé tartva szúrjuk ki a lufit, és óvatosan húzzuk ki a viaszformából. Mivel sajnos ebbe kanócot így nem tudunk tenni, egy apró mécsest kell a belsejébe elhelyeznünk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Február 20. 13:08, csütörtök | Csak kreatívan

Függő virágtartó

Ha szereted a virágokat és a növényeket, de már nincs elég hely a lakásban, akkor ezt a függő virágtartót neked találták ki! Egyszerűen helyet spórolhatunk és mellette praktikus és mutatós!

2014. Január 10. 14:59, péntek | Csak kreatívan

Babzsákfotel fillérekből

Ki ne vágyna az otthonába egy mókás, divatos babzsák fotelre? Nem csak a gyerekek fogják imádni, hanem mi felnőttek is, hiszen akárhogy forgatjuk kényelmes lesz.

2013. December 20. 16:02, péntek | Csak kreatívan

Világító falikép 3D-ben

Tél van, ilyenkor sokkal rövidebbek a nappalok, gyorsabban sötétedik, így nincs is annál szebb látvány, mint amikor hangulatvilágításban pompázik a szobánk.